Skip to main content

Vereniging Eigen Huis eist crisisteam voor groot datalek bij Kadaster

De Vereniging Eigen Huis, VEH, wil dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Kadaster met spoed een crisisteam samenstellen om de privacy van huiseigenaren te waarborgen, na een groot datalek bij het Kadaster. Volgens de VEH speelt het beveiligingsprobleem al jaren en is er vrijwel niets aan gedaan.

Maandag werd bekend dat door een lek bij het Kadaster het mogelijk is om namen en woonadressen van zo ongeveer alle Nederlanders met een koopwoning te bekijken.

Iedereen kon via valselijk aangemaakte pro-accounts toegang krijgen tot de afgeschermde systemen van de dienst, bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. Volgens cybersecurityjournalist Daniel Verlaan worden hierlangs gestolen gegevens te koop aangeboden op ondergrondse handelsplaatsen. Het is niet bekend of er misbruik is gemaakt van het gat in de beveiliging bij het Kadaster.

30.000 accounts

Een woordvoerder van de VEH verklaart dat het lek inmiddels is gedicht. Er kunnen geen nieuwe valse zakelijke accounts meer worden gemaakt. Maar er zijn wel 30.000 bestaande accounts waar een onbekend aantal valse accounts tussen zitten. Ze moeten nu allemaal onderzocht worden. Daar is een crisisteam voor nodig, aldus de vereniging van huiseigenaren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De 5 meest gemaakte fouten in verwerkersovereenkomsten
: Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is het afsluiten van een verwerkersovereenkomst wanneer je persoonsgegevens door een externe partij laat verwerken. In de praktijk gaat dat echter nog vaak mis. Verwerkersovereenkomsten zijn te vaag, onvolledig of sluiten niet aan op de werkelijkheid. In deze blog lees je de vijf meest voorkomende fouten én hoe je ze voorkomt.
Veiligheid begint met inzicht: zo geef je kwetsbaarhedenbeheer vorm
Het is belangrijk om kwetsbaarheden niet ad hoc, maar structureel aan te pakken. Niet alleen binnen je eigen ICT-omgeving, maar ook daarbuiten. In deze blog leggen we uit wat kwetsbaarhedenbeheer is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het goed organiseert.
Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.

Meer recente berichten

Minister: politie gaat te lang bewaarde gegevens over burgers vernietigen
Verder lezen
De omgang met geheime informatie bij politie en NCTV
Verder lezen
Groot datalek bij Fontys: honderden gegevens en mails makkelijk toegankelijk
Verder lezen
Zwakke configuratie in Salesforce lokt cyberaanvallen uit
Verder lezen
Waarom serieuze investeringen in AP nodig blijven
Verder lezen
Nieuwe spionagewet: wat betekent dit voor bedrijven en HR?
Verder lezen
Privacy International eist openheid Britse overheid over iCloud-backdoor
Verder lezen
Zo ziet het industriële dreigingslandschap eruit
Verder lezen
Beleid e-mailarchivering Rijk aangescherpt om privacy-risicos
Verder lezen
Nederlandse WhatsApp-gebruikers in 2019 besmet met Pegasus-spyware
Verder lezen