Skip to main content

Gartner: dit zijn de 5 succesfactoren voor ciso s

Onderzoeksbureau Gartner ziet vijf vaardigheden die bepalen of een chief information security officer, ciso, goed presteert. Mocht je ciso zijn en jezelf langs de meetlat willen leggen van de marktvorser, hier zijn ze.

Uit een recent onderzoek onder ciso s door Gartner, blijkt dat 69 procent van de best presterende ciso s regelmatig tijd in hun agenda vrijmaakt voor persoonlijke professionele ontwikkeling. Onder slecht presterende ciso s is dat percentage 36 procent.

Naarmate de rol van ciso snel blijft evolueren, wordt het voor security- en risicoleiders belangrijker om tijd vrij te maken voor professionele ontwikkeling, stelt onderzoeker Chiara Girardi. Volgens haar is het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en kennis essentieel om effectief als strategisch adviseur voor een bedrijf te kunnen werken in een vakgebied dat snel verandert. 

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 77 procent van de best presterende cico s binnen de organisatie gesprekken initieert over zich ontwikkelende nationale en internationale veiligheidsnormen, zoals terughacken en een bijdrage leveren aan het terugdringen van dreigingen door informatie te delen. Van de ciso s bij slecht presterende bedrijven doet slechts de helft hieraan mee. Geen enkele organisatie kan volledig beschermd worden tegen elke cyberdreiging, zegt Girardi. De meest effectieve ciso s blijven op de hoogte van bestaande en opkomende risico s, zodat ze het management kunnen voorzien van context rond de belangrijkste bedreigingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd. Dat helpt ook bij het nemen van beslissingen over investeringen en het aanvaarden van risico s.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen
Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen