Skip to main content

Gartner: dit zijn de 5 succesfactoren voor ciso s

Onderzoeksbureau Gartner ziet vijf vaardigheden die bepalen of een chief information security officer, ciso, goed presteert. Mocht je ciso zijn en jezelf langs de meetlat willen leggen van de marktvorser, hier zijn ze.

Uit een recent onderzoek onder ciso s door Gartner, blijkt dat 69 procent van de best presterende ciso s regelmatig tijd in hun agenda vrijmaakt voor persoonlijke professionele ontwikkeling. Onder slecht presterende ciso s is dat percentage 36 procent.

Naarmate de rol van ciso snel blijft evolueren, wordt het voor security- en risicoleiders belangrijker om tijd vrij te maken voor professionele ontwikkeling, stelt onderzoeker Chiara Girardi. Volgens haar is het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en kennis essentieel om effectief als strategisch adviseur voor een bedrijf te kunnen werken in een vakgebied dat snel verandert. 

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 77 procent van de best presterende cico s binnen de organisatie gesprekken initieert over zich ontwikkelende nationale en internationale veiligheidsnormen, zoals terughacken en een bijdrage leveren aan het terugdringen van dreigingen door informatie te delen. Van de ciso s bij slecht presterende bedrijven doet slechts de helft hieraan mee. Geen enkele organisatie kan volledig beschermd worden tegen elke cyberdreiging, zegt Girardi. De meest effectieve ciso s blijven op de hoogte van bestaande en opkomende risico s, zodat ze het management kunnen voorzien van context rond de belangrijkste bedreigingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd. Dat helpt ook bij het nemen van beslissingen over investeringen en het aanvaarden van risico s.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen

Meer recente berichten

Data doorverkopen mag soms wel, ondanks strenge privacywet
Verder lezen
Zutphen beschermt privacy van inwoners onvoldoende: We erkennen dat ruiterlijk
Verder lezen
Verouderde stoplichten in Nederland blijken relatief makkelijk te hacken
Verder lezen
Hackers stuurden phishingmails vanuit denhaag.nl
Verder lezen
Gemeenten lopen voor op Rijk met aantal registraties in Algoritmeregister
Verder lezen
Privacy First vraagt minister om aanpassing klantidentificatie banken
Verder lezen
Oekraine bant Telegram bij overheidsdiensten, leger en kritieke infrastructuur
Verder lezen
Consultatiereactie Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2
Verder lezen
Waarschuwingen na datalek komen pas laat en zijn vaag, ziet privacywaakhond AP
Verder lezen
Adoptie van Privacy Enhancing Technologies gaat traag
Verder lezen