Fortinet: NIS2 is gebaseerd op best practices voor security

De gedigitaliseerde wereld biedt bedrijven voordelen, van verbeterde connectiviteit tot grotere zakelijke flexibiliteit. Tegelijkertijd maakt het hen ook veel kwetsbaarder. De Europese Commissie wil de beveiliging van kritieke infrastructuren veerkrachtiger maken met de nieuwe NIS2 richtlijn. De NIS2 richtlijn is gebaseerd op geaccepteerde best practices voor cybersecurity, zegt Bas van Hoek, manager channel Netherlands van Fortinet.

In 2024 treedt versie 2 van de Network and Information Systems (NIS2)-richtlijn van de Europese Unie in werking. Deze ­Europese cybersecuritywet moet organisaties beter beschermen tegen cyberaanvallen. De NIS2-richtlijn geldt voor alle sectoren en organisaties die volgens de wetgever van ­vitaal belang zijn voor de maatschappij.

Krachtiger netwerk- en informatiebeveiliging

Cyberbedreigingen komen uit alle windstreken van het digitale landschap, zegt Bas van Hoek. Daarom hanteert de NIS2-richtlijn een aanpak die rekening houdt met alle mogelijke gevaren. De richtlijn voorziet in maatregelen die niet alleen bescherming bieden tegen cyberaanvallen. Incidenten zoals diefstal, brand, overstromingen, uitval van telecommunicatienetwerken en stroomstoringen hebben ook een grote impact op de netwerk- en informatiesystemen. Daarom vraagt een grondige evaluatie van alle potentiele risico s om het in kaart brengen van de belangrijkste activa, IT-diensten en potentiele kwetsbaarheden.

Preventie, detectie en incidentrespons

Een integrale risicobeoordeling leidt volgens Van Hoek tot passende maatregelen voor preventie, detectie en herstel van cyber­risico s, evenals maatregelen voor incidentrespons. Dat varieert van basismaatregelen, zoals het op tijd installeren van beveiligingsupdates, tot het beheren van de toegang, het personeel trainen in de best practices voor cybersecurity en het implementeren van uitgebreide en gelaagde beveiligingsmechanismen.

Het Cybersecurity Framework (CSF) van het National Institute of Standards and Technology (NIST) biedt hiervoor de benodigde handvatten. Het CSF helpt organisaties bij het beheren en verbeteren van hun IT-beveiliging, zegt Van Hoek. Hoewel het CSF voornamelijk is ontworpen voor organisaties in de Verenigde Staten, is het ook relevant voor organisaties over de hele wereld. Deze aanpak helpt organisaties om te voldoen aan de eisen van de NIS2-richtlijn met een reeks best practices die hun beveiliging een boost geven.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen