Skip to main content

Inspectie JenV wil duidelijkheid over hackbevoegdheid politie

Voor het vierde jaar op rij is er onvoldoende opvolging van diverse regels met betrekking tot de hackbevoegdheid van de politie. Dat constateert de Inspectie Justitie en Veiligheid. Men wil daarom meer duidelijkheid over de wet die het hacken door de politie regelt.

De Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) beveelt de minister van Justitie en Veiligheid aan om te bepalen of en hoe de wet die de hackbevoegdheid van de politie regelt, moet worden aangepast. Ook in 2022 voldeed de politie niet aan diverse regels die gelden bij het hacken van apparaten van verdachten, stelt de Inspectie JenV in het Verslag toezicht wettelijke hackbevoegdheid 2022. Daarin staat ook dat ondanks haar inspanningen de politie hierin te weinig vooruitgang boekt. De politie zou diverse knelpunten ervaren om te voldoen aan alle regels voor de hackbevoegdheid. Op enkele onderwerpen signaleerde de Inspectie JenV ook eerder al spanning tussen de regels en de uitvoeringspraktijk. De regels vormen echter wel het kader voor de uitvoering door de politie en het nalevingstoezicht van de Inspectie JenV. Voor de politie en het toezicht is het van belang dat de minister een standpunt inneemt over deze spanning.

Inzet hackbevoegdheid
Een speciaal politieteam mag sinds 2019 apparaten, zoals telefoons of computers, van verdachten hacken. Het team kan bijvoorbeeld meeluisteren met hun telefoongesprekken of hun e-mails verzamelen. Hiervoor gelden specifieke regels. De Inspectie JenV houdt toezicht op dit team. Zij onderzoekt of de politie de wettelijke regels volgt en of zij handelt binnen de opdracht (het bevel) van de officier van justitie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen