Skip to main content

Privacy experten hebben vragen bij beveiligingsbeelden Van Quickenborne

Op de privebewakingsbeelden die minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, Open VLD, aan VTM heeft vrijgegeven in het kader van het plasincident tijdens zijn verjaardagsfeest, is een stuk van de openbare weg te zien. Volgens privacyjurist Matthias Dobbelaere Welvaert overtreedt de minister daarmee de camerawet.

Ook expert Willem Debeuckelaere stelt zich vragen bij de beelden, al kan het volgens beiden onder bepaalde omstandigheden wel. Volgens het kabinet van Van Quickenborne gaat het om camera s die er op instructie van de veiligheidsdiensten zijn geplaatst naar aanleiding van de bedreigingen tegen zijn persoon.

Van Quickenborne ligt onder vuur omdat drie van zijn vrienden tijdens een verjaardagsfeest bij de minister thuis half augustus op een leeg politievoertuig dat in de straat geparkeerd stond zouden hebben geurineerd. De VRT berichtte maandag op basis van beelden van politiecamera s dat de minister zelf – weliswaar uren later – ook op die beelden te zien is, en dat hij daarbij een plasbeweging zou maken. Daarop gaf Van Quickenborne dinsdag zelf andere, naar eigen zeggen privebeelden vrij aan VTM. Daarop is te zien dat hij achteroverleunt, en dat kan volgens de minister geinterpreteerd worden als een bepaalde beweging, maar op basis daarvan is het volgens hem verregaand om af te leiden dat hij wist wat enkele van zijn gasten uren eerder hadden gedaan. 

Publiek domein

Nu is echter ook discussie ontstaan over de wettigheid van de beelden zelf. Daarop is immers een relatief groot stuk van de straat te zien, terwijl het filmen van de openbare weg door een privepersoon volgens de Gegevensbeschermingsautoriteit, die zich op de camerawet beroept, tot het strikte minimum moet worden beperkt.

Verder lezen bij de bron

 

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Amerikaans congreslid Tom Emmer fel tegen invoering CBDC
Verder lezen
Weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven, blijkt uit EU enquete
Verder lezen
Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen