Nederland geen koploper bij kennis over cybersecurity

Nederland heeft niet alleen de toppositie als het gaat om de digitale infrastructuur, maar het is ook een belangrijk land voor het verspreiden van malware door cybercriminelen. Daarom is het opvallend dat de kennis op het gebied van cybersecurity en online privacy op sommige gebieden tekortschiet. 

Vooral als het gaat om technieken om veilig online te werken hebben Nederlanders onvoldoende kennis. Dit blijkt uit een enquete door cybersecurity-specialist NordVPN. Van de Nederlanders die in het kader van dit onderzoek werden ondervraagd, wist slechts 50 procent de vragen over manieren om veilig online te werken juist te beantwoorden. 

Zeven landen scoren beter

Doordat Nederland het best van alle onderzochte landen scoorde als het gaat om het herkennen van verschillende online risico s, en hoe je die kunt vermijden, 72 procent, behaalde ons land toch een vierde plaats in de algemene landen-ranking.

Dit resultaat lijkt echter positiever dan het is, want op plaats een staan twee landen met dezelfde score, Polen en Singapore, net als op plaats twee, Duitsland en de Verenigde Staten. Dit terwijl de derde plaats zelfs wordt bezet door het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Portugal. Kortom: zeven landen scoren beter dan Nederland.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen