Skip to main content

Wildgroei inlichtingen gemeenten

De wildgroei aan inlichtingenactiviteiten van de overheid heeft de aandacht getrokken van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten, de CTIVD. Daarover schrijft emeritus hoogleraar Intelligence and Security Studies aan de Universiteit Utrecht Bob de Graaff in De Groene Amsterdammer. De Graaff vraagt zich in zijn relaas af wie de bewakers bewaakt.

Ongecontroleerde inlichtingenactiviteiten

Nu bevoegdheden van de AIVD en de MIVD deels aan banden zijn gelegd, is er volgens de Graaff tegelijkertijd een wildgroei gaande van ongecontroleerde inlichtingenactiviteiten bij de Nederlandse overheid. De betrokken instanties hebben verreikende bevoegdheden, en hun verzamel- en analyseactiviteiten kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor burgers die zich hier niet of nauwelijks tegen kunnen verweren.

Het feit dat er voor het eerst een rondetafelbijeenkomst is gehouden met wetenschappers, vertegenwoordigers en adviseurs van gemeenten en de inspectie van Justitie en Veiligheid, ziet De Graaff als het begin van erkenning van het probleem.

Inlichtingen gemeenten sterk gegroeid

Bij gemeenten speelt volgens de hoogleraar mee dat afdelingen Openbare Orde en Veiligheid en hun clusters intelligence sterk gegroeid zijn en zich geregeld bezighouden met ondermijning, veelplegers, arbeidsuitbuiting, illegale arbeidsmigratie, fraude met steungelden en socialezekerheidsfraude.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen

Meer recente berichten

Data doorverkopen mag soms wel, ondanks strenge privacywet
Verder lezen
Zutphen beschermt privacy van inwoners onvoldoende: We erkennen dat ruiterlijk
Verder lezen
Verouderde stoplichten in Nederland blijken relatief makkelijk te hacken
Verder lezen
Hackers stuurden phishingmails vanuit denhaag.nl
Verder lezen
Gemeenten lopen voor op Rijk met aantal registraties in Algoritmeregister
Verder lezen
Privacy First vraagt minister om aanpassing klantidentificatie banken
Verder lezen
Oekraine bant Telegram bij overheidsdiensten, leger en kritieke infrastructuur
Verder lezen
Consultatiereactie Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2
Verder lezen
Waarschuwingen na datalek komen pas laat en zijn vaag, ziet privacywaakhond AP
Verder lezen
Adoptie van Privacy Enhancing Technologies gaat traag
Verder lezen