Wildgroei inlichtingen gemeenten

De wildgroei aan inlichtingenactiviteiten van de overheid heeft de aandacht getrokken van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten, de CTIVD. Daarover schrijft emeritus hoogleraar Intelligence and Security Studies aan de Universiteit Utrecht Bob de Graaff in De Groene Amsterdammer. De Graaff vraagt zich in zijn relaas af wie de bewakers bewaakt.

Ongecontroleerde inlichtingenactiviteiten

Nu bevoegdheden van de AIVD en de MIVD deels aan banden zijn gelegd, is er volgens de Graaff tegelijkertijd een wildgroei gaande van ongecontroleerde inlichtingenactiviteiten bij de Nederlandse overheid. De betrokken instanties hebben verreikende bevoegdheden, en hun verzamel- en analyseactiviteiten kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor burgers die zich hier niet of nauwelijks tegen kunnen verweren.

Het feit dat er voor het eerst een rondetafelbijeenkomst is gehouden met wetenschappers, vertegenwoordigers en adviseurs van gemeenten en de inspectie van Justitie en Veiligheid, ziet De Graaff als het begin van erkenning van het probleem.

Inlichtingen gemeenten sterk gegroeid

Bij gemeenten speelt volgens de hoogleraar mee dat afdelingen Openbare Orde en Veiligheid en hun clusters intelligence sterk gegroeid zijn en zich geregeld bezighouden met ondermijning, veelplegers, arbeidsuitbuiting, illegale arbeidsmigratie, fraude met steungelden en socialezekerheidsfraude.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen