Skip to main content

DIVD: Zo n 800 Nederlandse Cisco systemen van implant voorzien via kritieke zeroday

Net iets minder dan 800 Cisco systemen in Nederland zijn door aanvallers nu voorzien van een implant, waarmee ze de macht over die netwerkapparaten overnemen. Dit is gebeurd via een kritieke kwetsbaarheid waar het NCSC en Cisco eerder deze week voor waarschuwden. Het Nederlandse aantal plus veel hogere wereldwijde cijfers komen van het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure, DIVD, in antwoord op vragen van AG Connect.

De aanvallers komen binnen via de nieuw gevonden kwetsbaarheid CVE-2023-20198 in Cisco s netwerkbesturingssysteem IOS XE. Via dat gat kunnen aanvallers zelf een account aanmaken op het systeem. Dat account geeft hen het hoogste toegangsniveau, level 15, en bezorgt dan volledige controle geeft over een getroffen systeem. Deze kwetsbaarheid heeft dan ook de hoogste score wat betreft de ernst van de zaak gekregen, namelijk 10 op een schaal van 10.

Tweetrapshack

Maar de hackaanval die in volle gang is, stopt daar niet, ontdekten beveiligingsonderzoekers van Cisco s eigen securitytak Talos. Eenmaal binnen misbruiken kwaadwillenden ook een oudere fout – CVE-2021-1435 – om een zogeheten implant te installeren. Daarmee kan de aanvaller waarschijnlijk internetverkeer monitoren, beschermde netwerken binnenkomen en allerlei man-in-the-middle-aanvallen uitvoeren.

Opvallend hierbij is dat deze tweede, oudere fout al in 2021 van een patch voorzien is. Maar zelfs gepatchte systemen kunnen van een implant voorzien worden, aldus de onderzoekers. Hoe de aanvallers dit voor elkaar krijgen, is nu nog onduidelijk.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Samenhang Europese digitale wetgeving: voorbereiding voor gemeenten
Tussen nu en 2026 krijg je als gemeente te maken met maar liefst 13 nieuwe wetten die de digitale toekomst van Europa vormgeven. Deze nieuwe digitale wetten hebben veel invloed op wat gemeenten doen. Om deze gevolgen beter te begrijpen, heeft de VNG een impactanalyse uitgevoerd.
Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.

Meer recente berichten

Niemand wil een abonnement op Facebook of Instagram
Verder lezen
Schendingen van informatiebeveiliging door personeel richten evenveel schade aan als hacken, blijkt uit onderzoek van Kaspersky
Verder lezen
IBD publiceert aanpak cyberteam
Verder lezen
Overheid poogt data impasse te doorbreken
Verder lezen
Ministerie moet fraudesleepnetten in arme wijken definitief stoppen
Verder lezen
CIO beraad Rijk krijgt meerdere onderraden
Verder lezen
NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen