Skip to main content

ECB wil verder met digitale euro, onderzoekt techniek en gebruik

Of ie er echt komt, moet de Europese politiek nog besluiten, maar terwijl die zich buigt over een voorstel van de Europese Commissie voor een digitale euro, gaat de Europese Centrale Bank, ECB, alvast verder met onderzoeken hoe zo n euro technisch moet werken. En verder wordt bekeken hoe consumenten en bedrijven de digitale munt in handen kunnen krijgen, heeft de ECB in Frankfurt bekendgemaakt.

De bedoeling van de digitale euro is om in de toekomst ook online te kunnen betalen met centralebankgeld. Nu kan dat alleen met technieken van vooral buitenlandse bedrijven en giraal geld dat private banken uitgeven. Zelfs iemand die geen bankrekening heeft, zou digitale euro s op zijn mobiele telefoon kunnen bewaren en ermee betalen.

De ECB benadrukt dat het nog niet zeker is dat de digitale euro er daadwerkelijk komt. Daarvoor moet de Europese Unie eerst goedkeuring geven.

De digitale euro is een project dat al even loopt en niet geheel onomstreden is. Van alle kritieken steken er twee met kop en schouders bovenuit. Een: de digitale euro is een oplossing voor een probleem dat er niet is, want er is gewoon een contante euro waar je mee kunt betalen. Twee: kijkt de centrale bank en misschien zelfs de overheid straks niet mee in wat ik uitgeef?

Een helder antwoord op de vraag waar je als consument of ondernemer nu een digitale euro voor nodig hebt, is er eigenlijk niet. Inge van Dijk, directeur betalen van De Nederlandsche Bank, benadrukt dat de digitale euro vooral een project is voor de toekomst, waarin de razendsnel groeiende digitalisering vermoedelijk nog veel verder gaat, bijvoorbeeld met betalen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Samenhang Europese digitale wetgeving: voorbereiding voor gemeenten
Tussen nu en 2026 krijg je als gemeente te maken met maar liefst 13 nieuwe wetten die de digitale toekomst van Europa vormgeven. Deze nieuwe digitale wetten hebben veel invloed op wat gemeenten doen. Om deze gevolgen beter te begrijpen, heeft de VNG een impactanalyse uitgevoerd.
Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.

Meer recente berichten

Niemand wil een abonnement op Facebook of Instagram
Verder lezen
Schendingen van informatiebeveiliging door personeel richten evenveel schade aan als hacken, blijkt uit onderzoek van Kaspersky
Verder lezen
IBD publiceert aanpak cyberteam
Verder lezen
Overheid poogt data impasse te doorbreken
Verder lezen
Ministerie moet fraudesleepnetten in arme wijken definitief stoppen
Verder lezen
CIO beraad Rijk krijgt meerdere onderraden
Verder lezen
NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen