Skip to main content

Cyberaanval legt alarmeringssysteem voor ouderen en ernstig zieken plat

In Nederland hebben duizenden ouderen en ernstig zieke patienten een alarmknop in de vorm van een armband of een ketting. Daarmee kunnen zij letterlijk met een druk op de knop de hulp van arts, mantelzorger of verpleging inschakelen. Een veelgebruikt systeem is dat van Tunstall. Sinds zondagmiddag is dat systeem niet meer operationeel door een cyberaanval.

Dat betekent dus dat iedereen met een alarmeringssysteem van Tunstall, zoals de 3000 klanten van de Limburgse zorgorganisatie Envida, op dit moment geen hulp via de alarmknop kunnen oproepen. Op haar website bevestigd Tunstall dat het bedrijf slachtoffer geworden is van een cyberaanval waardoor de meldingen van de alarmknoppen niet meer bij de meldkamer, die 24-7-365 bemand is, binnen.

Herstelwerkzaamheden cyberaanval

Zicht op een oplossing kan Tunstall nog niet geven. Het bedrijf zegt direct een gespecialiseerd cybersecurity bedrijf te hebben ingeschakeld. Die werken momenteel samen met het IT-team van Tunstall aan de herstelwerkzaamheden. Het bedrijf zegt er alles aan te doen om de dienstverlening zo spoedig mogelijk weer te herstellen. Dat herstel heeft nu de hoogste prioriteit. Daarna wordt verder onderzoek gedaan naar de aard van de cyberaanval en hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen