Skip to main content

Hackers komen niet meer langs de achterdeur, maar door je voordeur naar binnen

Door een overvloed aan IT systemen hebben hackers meer ruimte dan ooit om zich te verstoppen. Zo hoeven ze niet meer te zoeken naar achterpoortjes in je beveiliging, ze wandelen onopgemerkt via je voordeur binnen.

Cybersecurity draait niet rond malware, maar rond de tegenstander. Dit is al sinds de oprichting in 2011 de filosofie van CrowdStrike. Het beveiligingsbedrijf hamert erop dat achter elke malware-aanval, hoe geautomatiseerd die ook mag verlopen, een mens achter de knoppen zit. Om echt te begrijpen waartegen je je moet verdedigen, moet je niet alleen het gedrag van malware, maar vooral dat van menselijke actoren bestuderen.

Die boodschap komt ook duidelijk naar voren in het recent gepubliceerde Threat Hunting Report. Het rapport verschaft uitgebreide inzichten in hoe aanvallers anno 2023 te werk gaan. Die tonen nog maar eens hoe hackers hun methoden blijven heruitvinden om bij bedrijven binnen te geraken. Dat stelt ook Dave van den Heuvel vast, Managing Director voor CrowdStrike in de Benelux-regio: Er werd vroeger altijd naar malware gekeken. Maar aanvallers komen nu ook via de voordeur naar binnen.

Identiteitsdiefstal is geen grap

Je laat normaal gezien enkel vertrouwde personen je huis binnen en dus moeten indringers zich ook eerst als een legitieme gebruiker voordoen. Daarvoor zijn ze uit op ieders meest kostbare bezit: de, digitale, identiteit. Volgens het rapport van CrowdStrike wordt bij tachtig procent van inbraken gebruik gemaakt van gestolen inloggegevens.

Aanvallers weten daarbij heel goed wie ze binnen je organisatie in het vizier moeten nemen, legt van den Heuvel uit. Via social engineering-aanvallen targeten hackers de accounts die veel rechten hebben. Met de juiste rechten kan men zich onopgemerkt verplaatsen. De aanvaller komt zo als het ware aan de achterkant van de beveiligingsketen binnen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen