Skip to main content

Deze ICT onderwerpen krijgen de komende 4 jaar prioriteit van bedrijven, kennispartijen en overheden

Voor het eerst heeft Nederland een zogenoemde Kennis en Innovatieagenda voor Digitalisering, de KIA Digitalisering. Het gaat om een kader voor de investeringen rondom ICT onderzoek en innovatie voor de komende vier jaar. De KIA Digitalisering is onderdeel van het Kennis en Innovatieconvenant voor de periode 2024-2027, dat vandaag is bekrachtigd.

De Nederlandse samenleving heeft diverse uitdagingen die het hoofd geboden moeten worden. Denk aan vergrijzing, de energietransitie en ook de digitale transitie. Maar het is niet mogelijk om overal tegelijkertijd op in te springen. Daarom bestaat het Kennis- en Innovatieconvenant, KIC, waarin beschreven staat hoe het bedrijfsleven, de kennissector en de overheid samenwerken aan gestelde prioriteiten. Aan de hand van verschillende Kennis- en Innovatieagenda s (KIA s) wordt een kader geboden op verschillende onderwerpen. Voor het eerst gebeurt dat nu ook voor digitalisering, middels de gloednieuwe KIA Digitalisering.

Binnen alle topsectoren zijn allerlei middelen, subsidiegelden, beschikbaar, gericht op onderzoek en innovatie. Maar hoe zet je die dan precies in? Daar heb je een kader, raamwerk of agenda voor nodig, vertelt Frits Grotenhuis. Hij is directeur van Topsector ICT, die de coordinator is van de KIA Digitalisering. Dat is wat we nu ontwikkeld hebben, met tientallen partijen uit de achterban. Dat gaat echt van ministeries tot de Nederlandse AI Coalitie, het bedrijfsleven, wetenschappers en maatschappelijke organisaties. Dus het is een heel breed gedragen kader, met daarin beschreven waar we de komende vier jaar met elkaar op gaan investeren.

Wat heeft prioriteit?

Technologie is echter nogal breed. Van 5G tot AI en van software-ontwikkeling tot cybersecurity, er zijn tal van onderwerpen waar aandacht aan besteed kan worden. Dus wat heeft dan prioriteit? Allereerst wordt gekeken langs vijf centrale missies voor de Nederlandse samenleving: gezondheid en zorg, landbouw, water en voedsel, veiligheid, klimaat en energie, en circulaire economie. Missies waarbij misschien niet direct aan ICT gedacht wordt, maar waarbinnen technologie wel een rol speelt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen