Skip to main content

Promovenda toetst AVG op hiaat tussen tech en recht

Aan de hand van de theorie van autopoese kun je het juridisch gat tussen snelontwikkelende technologie en trage wetgeving verkleinen. Dat concludeert de Tilburgse promovenda Mara Paun, die met de theorie een analytisch kader ontwikkelde om zulke hiaten te identificeren en aan te pakken. Ze paste het toe op de Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG, en promoveerde cum laude aan de Tilburg Law School.

De theorie van autopoese gaat uit van een wereld van systemen die zichzelf ontwikkelen en alles waarnemen door hun interne mechanismen. Paun gebruikt de theorie om de interactie tussen recht en technologie te begrijpen. Op basis van deze theorie ontwikkelde ze een analytisch kader in drie stappen. De eerste stap identificeert het hiaat tussen technologie en wetgeving, de tweede analyseert het vanuit verschillende perspectieven, en de derde vormt de basis voor wetgevingsaanpassingen.

Het analytisch kader past Paun vervolgens toe op de AVG en het concept verwerkingsverantwoordelijke, de basis voor bijna alle verplichtingen van de verordening. Ze doorloopt de theorie, komt tot inzichten over het hiaat tussen technologie en recht, en doorziet de gevolgen voor de effectiviteit van de wetgeving.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen