Skip to main content

TikTok misleidde gebruikers over dataverzameling buiten app: Ze doen wat ze willen

TikTok volgde zijn gebruikers heimelijk bij websitebezoeken buiten de eigen app, blijkt uit onderzoek van BNR. Het bedrijf overtrad hiermee de wet, zeggen experts. Na vragen heeft TikTok de app aangepast.

TikTok registreert bezoeken aan websites buiten het sociale mediaplatform met behulp van een zogenaamde pixel, een stukje programmacode. TikTok gebruikt deze informatie om gericht te adverteren, zo kan iemand die een bezoek brengt aan de website van Domino s daarna pizzareclame te zien krijgen op TikTok. Uit eerder onderzoek van BNR bleek al dat meer dan duizend Nederlandse websites zo gegevens over hun bezoekers met TikTok delen.

De techniek is niet verboden zolang de gebruiker toestemming geeft. Andere grote techbedrijven gebruiken de methoden al jaren, maar waar Meta en Google transparant zijn over de gegevens die ze zo verzamelen, hield TikTok die tot deze week geheim. Gebruikers die om inzage in de verzamelde gegevens verzochten kregen te horen dat ze niet bestonden. Moederbedrijf ByteDance schond hiermee het meest elementaire recht van gebruikers, zeggen experts tegen BNR.

Recordboete blijkt niet genoeg, hardere maatregelen nodig

Europarlementarier Kim van Sparrentak, GroenLinks, eist daarom maatregelen van verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova. Dit onderzoek laat namelijk weer zien dat ze bij TikTok maar doen wat ze willen. Het bedrijf kreeg vorige maand nog een recordboete van 345 miljoen euro opgelegd door de Ierse privacywaakhond. Volgens Van Sparrentak laat het onderzoek van BNR zien dat het bedrijf zich daar weinig van aantrekt. Zij pleit daarom voor een Europese autoriteit die het probleem bij de wortel aanpakt. Ik wil heel graag dat er een grote toezichthouder voor de big tech bedrijven in Europa komt.

In Europese en Nederlandse wetgeving is vastgelegd dat gebruikers altijd hun eigen persoonlijke gegevens mogen zien. Dit zogenaamde recht op inzage vormt het fundament onder alle andere privacywetgeving, zegt Gerrit Jan Zwenne, hoogleraar recht en de informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden. Als je een verzoek doet, moet TikTok een volledig overzicht geven van de persoonsgegevens die ze over jou hebben, zegt Zwenne. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen