Skip to main content

TikTok misleidde gebruikers over dataverzameling buiten app: Ze doen wat ze willen

TikTok volgde zijn gebruikers heimelijk bij websitebezoeken buiten de eigen app, blijkt uit onderzoek van BNR. Het bedrijf overtrad hiermee de wet, zeggen experts. Na vragen heeft TikTok de app aangepast.

TikTok registreert bezoeken aan websites buiten het sociale mediaplatform met behulp van een zogenaamde pixel, een stukje programmacode. TikTok gebruikt deze informatie om gericht te adverteren, zo kan iemand die een bezoek brengt aan de website van Domino s daarna pizzareclame te zien krijgen op TikTok. Uit eerder onderzoek van BNR bleek al dat meer dan duizend Nederlandse websites zo gegevens over hun bezoekers met TikTok delen.

De techniek is niet verboden zolang de gebruiker toestemming geeft. Andere grote techbedrijven gebruiken de methoden al jaren, maar waar Meta en Google transparant zijn over de gegevens die ze zo verzamelen, hield TikTok die tot deze week geheim. Gebruikers die om inzage in de verzamelde gegevens verzochten kregen te horen dat ze niet bestonden. Moederbedrijf ByteDance schond hiermee het meest elementaire recht van gebruikers, zeggen experts tegen BNR.

Recordboete blijkt niet genoeg, hardere maatregelen nodig

Europarlementarier Kim van Sparrentak, GroenLinks, eist daarom maatregelen van verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova. Dit onderzoek laat namelijk weer zien dat ze bij TikTok maar doen wat ze willen. Het bedrijf kreeg vorige maand nog een recordboete van 345 miljoen euro opgelegd door de Ierse privacywaakhond. Volgens Van Sparrentak laat het onderzoek van BNR zien dat het bedrijf zich daar weinig van aantrekt. Zij pleit daarom voor een Europese autoriteit die het probleem bij de wortel aanpakt. Ik wil heel graag dat er een grote toezichthouder voor de big tech bedrijven in Europa komt.

In Europese en Nederlandse wetgeving is vastgelegd dat gebruikers altijd hun eigen persoonlijke gegevens mogen zien. Dit zogenaamde recht op inzage vormt het fundament onder alle andere privacywetgeving, zegt Gerrit Jan Zwenne, hoogleraar recht en de informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden. Als je een verzoek doet, moet TikTok een volledig overzicht geven van de persoonsgegevens die ze over jou hebben, zegt Zwenne. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen