Skip to main content

Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit

Splunk, speler op het gebied van cybersecurity en observability, kondigt in samenwerking met Enterprise Strategy Group het onderzoeksrapport State of Security 2024, The Race to Harness AI, aan. In totaal namen 1.650 securityleiders deel aan het wereldwijde onderzoek, waarbij velen aangaven dat cybersecurity tegenwoordig eenvoudiger te beheren is dan voorgaande jaren. Verdedigers van cybersecurity bevinden zich nu echter in een race tegen cybercriminelen om generative AI, Gen AI, te benutten.

Volgens het onderzoek maken organisaties veel gebruik van Gen AI tools. Vergeleken met organisaties die nog bezig zijn met het ontwikkelen van een cybersecurity programma, zijn organisaties met geavanceerde benaderingen beter gepositioneerd om geavanceerde Gen AI tools en technologieen te omarmen. Zij beschikken tevens over aanzienlijke budgetten, middelen en autoriteit.

Ontbrekend Gen AI beleid

Ondanks de brede acceptatie ontbreekt het echter bij veel organisaties aan een duidelijk Gen AI beleid of een volledig begrip van de bredere technologische implicaties. Bovendien zijn leiders op het gebied van cybersecurity verdeeld over wie de overhand zal krijgen bij het gebruik van Gen AI tools: verdedigers of actoren van bedreigingen.

  • 93 procent van de securityleiders geeft aan dat public Gen AI wordt gebruikt in hun respectievelijke organisaties. 91 procent meldt dat Gen AI specifiek wordt gebruikt voor cybersecurity activiteiten.
  • Hoewel de acceptatie hoog is, heeft 34 procent van de organisaties geen beleid voor Gen AI en geeft 65 procent van de respondenten toe dat ze de implicaties ervan niet volledig begrijpen.
  • Gen AI wordt door 44 procent van de respondenten beschouwd als een voornaamste initiatief in 2024, waarmee het cloudsecurity overstijgt als topprioriteit.
  • Cybersecurityleiders zijn verdeeld over wie het voordeel heeft als het gaat om Gen AI. Terwijl 45 procent van de respondenten gelooft dat Gen AI een netto overwinning zal zijn voor dreigingsactoren, zegt 43 procent dat het verdedigers een voorsprong zal geven.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen