Skip to main content

Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden

Europese mkb ers zijn steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen. Met beperkte middelen en expertise hebben deze bedrijven vaak moeite om zich te verdedigen tegen geavanceerde bedreigingen. Door krachtige wachtwoordbeveiligingsmaatregelen te implementeren, kunnen mkb ers hun beveiligingspositie echter aanzienlijk verbeteren en hun gevoelige gegevens beschermen.

Voor World Password Day geeft Kaspersky eenvoudige maar cruciale maatregelen die getroffen kunnen worden om de wachtwoordbeveiliging te verbeteren.

Uit onderzoek dat Kaspersky eind 2023 uitvoerde, bleek dat 74 procent van de Europese mkb ers de afgelopen twee jaar minstens een cyberincident heeft meegemaakt. De gevolgen van deze aanvallen waren ernstig en resulteerden onder anderen in het lekken van vertrouwelijke gegevens, 40 procent, reputatieschade, 23 procent, en verlies van vertrouwen van klanten, 27 procent. Ongeveer 13 procent van deze bedrijven moest zelfs bepaalde onderdelen van hun bedrijfsvoering opschorten. Als we kijken naar de redenen voor deze cyberincidenten, is het duidelijk dat het gebruik van zwakke wachtwoorden of het niet regelmatig bijwerken van wachtwoorden een van de belangrijkste oorzaken was. Deze reden is goed voor een kwart, 26 procent, na het downloaden van malware.

Een aantal tips om het wachtwoordbeleid van mkb ers te versterken.

Maak sterke wachtwoorden
Een open deur, maar maak altijd sterke, niet traceerbare wachtwoorden. Ondanks het belang ervan, wordt deze voor de hand liggende maatregel vaak verwaarloosd door werknemers die vaak moeten jongleren met talloze wachtwoorden voor de verschillende applicaties die ze gebruiken. Wachtwoorden moeten uniek zijn voor elke bedrijfsdienst en het liefst bestaan uit complexe combinaties van letters, cijfers en speciale tekens. Zwakke en hergebruikte wachtwoorden zijn namelijk een makkelijk doelwit voor cybercriminelen, die geautomatiseerde tools gebruiken om ze te kraken.

Multi factor authenticatie implementeren
Multi factor authenticatie, MFA, voegt een extra beveiligingslaag toe door gebruikers te vragen om extra verificatie naast alleen een wachtwoord. Dit kunnen biometrische gegevens, eenmalige codes die naar een telefoon worden gestuurd of beveiligingsvragen zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen