Skip to main content

Lessons learned van security en IT topman VodafoneZiggo: Als wij slachtoffer worden van een cyberaanval, kunnen mensen 112 niet meer bereiken

In de tweede aflevering van techtalks pakt deze doorgewinterde cyberexpert het podium. Bijna een derde van de Nederlandse ondernemers neemt cybersecurity niet serieus genoeg, blijkt uit een onderzoek van VodafoneZiggo in 2022. Het aantal grote bedrijven dat eerder aangaf goed voorbereid te zijn op risico s daalt, en ook het midden en kleinbedrijf zijn kwetsbaar. Met name deze laatste groep heeft vaak niet het idee dat zij een target zijn, maar dat zijn ze wel degelijk. Maar liefst 70 procent van de cyberaanvallen vindt plaats in het MKB.

Vooruitstrevende CISO 

Jurre Horsels is een zeer vooruitstrevende CISO bij VodafoneZiggo. In zijn rol is hij eindverantwoordelijk voor de cybersecuritystrategie van dit bedrijf dat onderdeel is van de vitale sector. Jurre: Als wij slachtoffer worden van een cyberaanval, kunnen mensen 112 niet meer bereiken. Daarom hanteren wij een absolute Security First strategie. Dat houdt in dat cybersecurity en dataprivacy vanaf het allereerste begin worden geintegreerd in alle systemen en bedrijfsprocessen. En medewerkers worden maximaal getraind om datalekken en cyberaanvallen te voorkomen.  

Unieke, eenmalige inkijk cyberstrategie 

Volgens Jurre zouden alle organisaties cybersecurity bovenaan hun prioriteitenlijst moeten zetten. Als organisaties namelijk te weinig aandacht besteden aan hun cyberveiligheid kan dat tot zeer grote problemen leiden. Cyberaanvallen kunnen uitval van systemen of datalekken veroorzaken en continuiteitsrisico s met zich meebrengen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen