Skip to main content

Lessons learned van security en IT topman VodafoneZiggo: Als wij slachtoffer worden van een cyberaanval, kunnen mensen 112 niet meer bereiken

In de tweede aflevering van techtalks pakt deze doorgewinterde cyberexpert het podium. Bijna een derde van de Nederlandse ondernemers neemt cybersecurity niet serieus genoeg, blijkt uit een onderzoek van VodafoneZiggo in 2022. Het aantal grote bedrijven dat eerder aangaf goed voorbereid te zijn op risico s daalt, en ook het midden en kleinbedrijf zijn kwetsbaar. Met name deze laatste groep heeft vaak niet het idee dat zij een target zijn, maar dat zijn ze wel degelijk. Maar liefst 70 procent van de cyberaanvallen vindt plaats in het MKB.

Vooruitstrevende CISO 

Jurre Horsels is een zeer vooruitstrevende CISO bij VodafoneZiggo. In zijn rol is hij eindverantwoordelijk voor de cybersecuritystrategie van dit bedrijf dat onderdeel is van de vitale sector. Jurre: Als wij slachtoffer worden van een cyberaanval, kunnen mensen 112 niet meer bereiken. Daarom hanteren wij een absolute Security First strategie. Dat houdt in dat cybersecurity en dataprivacy vanaf het allereerste begin worden geintegreerd in alle systemen en bedrijfsprocessen. En medewerkers worden maximaal getraind om datalekken en cyberaanvallen te voorkomen.  

Unieke, eenmalige inkijk cyberstrategie 

Volgens Jurre zouden alle organisaties cybersecurity bovenaan hun prioriteitenlijst moeten zetten. Als organisaties namelijk te weinig aandacht besteden aan hun cyberveiligheid kan dat tot zeer grote problemen leiden. Cyberaanvallen kunnen uitval van systemen of datalekken veroorzaken en continuiteitsrisico s met zich meebrengen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Belgie gaat Nederland voor in NIS2 omzetting
Verder lezen
Gegevens 60.000 terugbetalers op straat na fout bij DUO
Verder lezen