Skip to main content

Kamer stemt in met ruimere inlichtingenwet

De Tweede Kamer is op 24 oktober akkoord gegaan met de tijdelijke, ruimere inlichtingenwet. Met die wet kunnen de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, AIVD, en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, MIVD, sneller zicht krijgen op spionagepogingen van landen als Rusland of China.

Politieke partijen maakten zich zorgen of de privacy van burgers niet in de knel zou komen en of het toezicht toereikend is. Maar na aanpassingen door het kabinet en voorstellen vanuit de Kamer vinden partijen de aanvullende wet in balans.

Geen toestemming vooraf meer nodig

Door de tijdelijke wet kunnen cyberexperts van de inlichtingendiensten sneller onderzoeken of landen cyberaanvallen uitvoeren op Nederland. Nu nog moeten zij vooraf toestemming krijgen, maar omdat cyberdreigingen vaak erg acuut zijn duurt dat proces volgens het kabinet te lang. In plaats daarvan kijkt een toezichthouder tijdens de operatie tegelijkertijd mee of alles volgens de regels gaat en er geen onnodige risico s worden genomen.

Eerder zijn er operaties afgeblazen vanwege het vele bureaucratische werk vooraf, zegt verantwoordelijk minister Hugo de Jonge, Binnenlandse Zaken. Hij nam onlangs de taken over van minister Hanke Bruins Slot, die Wopke Hoekstra opvolgde als buitenlandminister.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen