Skip to main content

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd

Verizon Business maakt de resultaten van een onderzoek naar 8.302 securityincidenten in Europa, het Midden Oosten en Afrika, EMEA, bekend, waarvan 6.005 bevestigde inbreuken. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de inbreuken, 49 procent, in EMEA intern wordt gepleegd. Dat wijst volgens Verizon op een hoog aantal gevallen van misbruik van privileges en andere menselijke fouten.

In heel EMEA zijn de belangrijkste oorzaken voor cybersecurity incidenten afwisselende fouten, systeeminbraak en social engineering, die samen goed zijn voor 87 procent van de inbreuken. De meest voorkomende soorten gecompromitteerde gegevens zijn persoonlijke, 64 procent, interne, 33 procent, en vertrouwelijke gegevens, 20 procent.

De menselijke factor

Bij de meeste inbreuken wereldwijd, 68 procent, speelt een niet opzettelijke menselijke handeling een rol, of er nu een derde partij bij betrokken is of niet. Hierbij maakt iemand een fout of valt ten prooi aan een social engineering aanval.

Sinds vorig jaar is het gebruik van kwetsbaarheden als eerste toegangspunt wereldwijd gestegen naar 14 procent van alle inbreuken. Deze piek werd voornamelijk veroorzaakt door de omvang en toenemende frequentie van zero day exploits door ransomware actoren. Met name de MoveIT inbreuk zorgde voor een wijdverspreide uitbuiting van een zero day kwetsbaarheid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen