Skip to main content

Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie

Nieuw onderzoek van NetApp onder Nederlandse bedrijven laat zien dat de meeste van hen goed op weg zijn met het implementeren van de NIS2 richtlijnen. Maar aan de andere kant stoeien bedrijven met het vinden van de hoeveelheid en het juiste personeel om de implementatie te voltooien. Daarnaast blijkt dat cyberweerbaarheid op de agenda staat bij bijna alle bedrijven. De voornaamste reden daarvoor is het gebruik van nieuwe technologie, zoals AI, dat daar om vraagt.

De Network and Information Security Directive, ook wel NIS2 richtlijn en opvolger van de eerste NIS richtlijn, moet zorgen voor een hoger niveau van cybersecurity bij bedrijven en organisaties door de digitale en economische weerbaarheid te versterken. Eerder dit jaar informeerde de minister van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer nog dat de implementatie van de nieuwe NIS2 richtlijn door de Nederlandse overheid vertraging op liep. Ook bij bedrijven zou de implementatie veel voeten in de aarde hebben. Daarom deed NetApp onderzoek onder meer dan 300 Nederlandse IT, eind-, beslissers om te onderzoeken wat de status is van de implementatie van deze richtlijn en welke uitdagingen zij ervaren. 

Bedrijven goed op weg 
De meeste ondervraagde IT professionals hebben een positief sentiment als het gaat om de nieuwe richtlijn. Zo is meer dan de helft, 52 procent, ervan overtuigd dat de NIS2 richtlijn een discussie op gang heeft gebracht binnen de organisatie over cybersecurity. En nog eens de helft, 50 procent, is van mening dat de organisatie veiliger is geworden of wordt door de implementatie van de richtlijn. 

De overgrote meerderheid is al goed op weg met hun organisatie om te voldoen aan de aankomende richtlijn. Zo hebben meer dan vier op de vijf bedrijven al een risicoanalyse en beoordeling uitgevoerd van de fysieke, 82 procent, en digitale, 87 procent, risico s op het gebied van cybersecurity die de dienstverlening van de organisatie kunnen verstoren. Ook heeft bijna 88 procent geinvesteerd in herstel van back ups. 

Het is daarom niet verrassend dat cyberweerbaarheid bij bijna alle organisaties, 98 procent, op de agenda staat. De voornaamste redenen die worden gegeven is het feit dat nieuwe technologieen zoals AI daarom vragen, 60 procent, en dat nieuwe regelgeving, zoals NIS2, erom vraagt, 58 procent.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen