Skip to main content

Buurtwacht met peperdure drone

De buurtwacht professionaliseert. Zo zet de buurtwacht van Neder Betuwe een drone met warmtebeeldcamera in. Mag dat?

Een buurtwacht in het Gelderse Neder Betuwe maakt gebruik van een drone met warmtebeeldcamera, die ongeveer tienduizend euro heeft gekost. Een buurtwacht is een groep burgers die vrijwillig de buurt bewaakt. Daarbij komt steeds vaker professionele apparatuur kijken.

Professionele buurtwacht

Volgens De Telegraaf is er sprake van toenemende professionalisering van buurtwachten en hun materieel in Nederland. De buurtwacht van Neder Betuwe werd opgericht toen in 2015 de laatste politiepost in de gemeente zijn deuren sloot. Burgemeester Jan Kottelenberg is tegenover de krant enthousiast over de professionaliteit van de burgerwachten: Leden worden gescreend en getraind, er is goed overleg met de wijkagent en de aansturing is strak, volgens een commandostructuur.

Mag dat?

De drone is betaald vanuit een stichting waaraan ondernemers en particulieren uit de gemeente bijdragen. Volgens de oprichters van de burgerwacht wordt de drone alleen ingezet in overleg met de politie. Maar mogen burgers zomaar een drone met warmtebeeldcamera inzetten om hun buurt te bewaken? Hoe zit het met de privacy?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen