Skip to main content

Hoe datahandelaren adressen van jou en van bedreigde personen te koop aanbieden

Databedrijven handelen stilzwijgend in persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders. Dat is volgens deskundigen in strijd met de wet en bovendien riskant. RTL Nieuws vond in de databases thuisadressen van bedreigde bewindslieden, journalisten en advocaten. Mensen worden willens en wetens in gevaar gebracht.

Wie iets op afbetaling koopt bij bijvoorbeeld Zalando of Klarna, belandt ongemerkt in een database waar klantgegevens van miljoenen Nederlanders staan opgeslagen. 

Zogeheten kredietinformatiebureaus zoals Experian en Focum leggen grote databestanden aan waarin zij de persoonsgegevens van consumenten koppelen aan informatie over hun betaalgedrag. Die informatie verkopen zij aan andere bedrijven die willen weten of iemand de producten of diensten wel kan betalen, maar ook aan incassobureaus en particuliere recherchebedrijven, die op zoek zijn naar iemands adres.

Ook KPN leverde adresgegevens aan Experian, maar kondigde na berichtgeving van RTL Nieuws aan daarmee te gaan stoppen.

Kwalijk

De Consumentenbond heeft stevige kritiek op de manier waarop kredietinformatiebureaus met persoonsgegevens omgaan. Wij begrijpen echt wel dat een bedrijf een kredietcheck uitvoert als je ergens een abonnement afsluit, zegt woordvoerder Gerard Spierenburg. Maar dat jouw gegevens vervolgens worden bewaard en doorverkocht aan andere partijen weet je niet en daar heb je ook geen toestemming voor gegeven. Dat is kwalijk.

Bedreigde personen

Dat datahandelaren nalaten om consumenten zelf op de hoogte te brengen dat hun adresgegevens worden doorverkocht, heeft in potentie gevaarlijke gevolgen, ontdekte RTL Nieuws. Via de databases van grote kredietinformatiebureaus zoals Experian en Focum worden onder meer diensten aangeboden om naar woonadressen te zoeken, bijvoorbeeld om niet betalende klanten te kunnen opsporen. 

Via die zoekfunctie kreeg RTL Nieuws de actuele woonadressen in handen van Nederlanders die worden beveiligd, onder meer vanwege ernstige dreiging uit het criminele milieu. Denk aan misdaadjournalist John van den Heuvel, het zwaar bedreigde VVD Kamerlid Ulysse Ellian en ook bedreigde bewindslieden, die op verzoek niet met naam worden genoemd. Hun woonadres wordt om veiligheidsredenen afgeschermd in openbare registers als het Kadaster, maar in de commerciele databases van Focum en Experian zijn die simpel op te zoeken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen