Skip to main content

Waarom de rol van de CISO belangrijker wordt

Chief Information Security Officer, kortweg CISO. Die term laten vallen, doet veel managers zuchten: de persoon die alles tegenhoudt met pietluttige regels. Het is een verkeerd beeld, zo bleek ook tijdens een rondetafelgesprek onder CISO s dat Tanium recent op zijn Converge conferentie organiseerde. De rol van de CISO is de laatste tijd alleen maar strategischer geworden. En meteen krijgt de CISO er ook een flink aantal uitdagingen bij.

Tijdens Converge, 13-16 november 2023, kregen de meer dan 1.000 aanwezigen in Austin, Texas, en de duizenden die online mee keken een hele reeks keynotes en break out sessies die hen helemaal up to date brachten van het belang van endpoint management en de impact ervan op de werking van een organisatie. Naast de interventies van partners als Microsoft en ServiceNow, een presentatie van Gartner over Digital Workplace Maturity en partner spotlights voor Cognizant, PWC, EY en Capgemini was zeker ook het debat met de CISO s van klanten en geleid door Tanium s eigen CISO Chris Hallenbeck bijzonder interessant.

Bredere attack surface

Hallenbeck wees in zijn inleiding meteen zelf op de druk die op CISO s staat en wat er de laatste jaren allemaal veranderd is voor deze rol. Dat de pandemie iedereen plots van overal liet connecteren op bedrijfsnetwerken, opende de deur voor heel wat risico s en voor de volledige inburgering van op afstand werken. Daar ondervinden CISO s tot vandaag de dag de gevolgen van.

Liz Morton, Senior Director, Cybersecurity van Intercontinental Exchange wees er op dat de werknemers tegelijk ook veel veeleisender geworden zijn. Ieder device dat ze in hun priveleven gebruiken, willen ze ook inzetten in werkomstandigheden. Dat is leuk voor hen, maar niet per se top voor de beveiliging van een bedrijf. Ook het openzetten van bijvoorbeeld productiesystemen voor externe toegang bezorgt de security afdeling extra hoofdbrekens, zei Kevin McLaughlin, VP van Stryker. En dat stelt nieuwe eisen aan de snelheid waarmee je reageert en vereist nieuwe software die je toestaat zo snel te reageren.

Vroeger konden we makkelijk een paar maanden de tijd nemen om een upgrade uit te rollen, zegt Liz Morton. Nu eisen onze klanten en de klanten van onze klanten dat upgrades meteen gebeuren.

Persoonlijk aansprakelijk?

Net voor Converge plaats vond, was er heel wat te doen rond de veroordeling van de voormalige Chief Security Officer van Uber en de rechtszaak rond de hack bij SolarWinds. De persoonlijke aansprakelijkheid van wie met beveiliging bezig is, was dus ook tijdens dit panelgesprek een belangrijk topic. Hoe voelen CISO s zich er bij dat ze persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden? En wat kunnen ze voor, tijdens en na een incident doen om aan vervolging te ontsnappen?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen