Skip to main content

Beveiliging is meer dan preventie: waarom een geintegreerde SecOps aanpak noodzakelijk is

Organisaties willen zichzelf goed beschermen tegen cyberdreigingen, maar leggen de focus nog te vaak op bescherming. Andere essentiele stappen verdwijnen op de achtergrond. Een geintegreerde SecOps aanpak dringt zich op.

Een goede beveiliging bereik je niet met een goede firewall, of een fenomenale endpoint oplossing. Het CyberFundamentals Framework van het CCB omschrijft een goede beveiliging ongeveer op dezelfde manier als het NIST in de VS. Een veilig huis staat op vijf pijlers: Identify, Protect, Detect, Respond en Recover.

De focus ligt te vaak op de bescherming alleen, zegt Patrick Commers, Cybersecurity Evangelist bij Fortinet Belgie. En dan beroepen organisaties zich nog vaak op point solutions. Ze zadelen zichzelf op met veel logs, alerts en data. Ze zijn beveiligd, maar de IT teams worden overspoeld en kunnen geen gevolg geven aan de meldingen van de beveiligingsoplossingen.

SecOps: meer dan bescherming alleen

De oplossing ligt volgens hem bij Security Operations of kortweg SecOps. SecOps omvat de eerste vier pijlers van het framework en dus niet alleen de bescherming, weet Commers. De aanpak is bovendien geintegreerd. Een goede bescherming is gekoppeld aan detectiecapaciteiten en de mogelijkheid om efficient te handelen wanneer er iets gedetecteerd wordt. Commers ziet drie grote uitdagingen die organisaties richting een SecOps aanpak duwen:

  • Aanvallen worden steeds gesofisticeerder. 74 Procent heeft een menselijk element volgens het Verizon 2023 Data Breach Investigations Report, onder andere mogelijk gemaakt door onze hybride manier van werken. Er is minder sociale controle. Bovendien duurt het volgens het recentste Cost of a Data Breach rapport vandaag wel 204 dagen totdat een organisatie doorheeft dat er een aanvaller in het systeem zit. Het steeds evoluerende aanvalslandschap zorgt er bovendien voor dat je beveiligingsstrategie moet blijven evolueren.
  • Ook het aanvalsoppervlak is veranderd. Gebruikers zitten overal, consumeren van overal applicaties die op hun beurt verspreid zitten tussen eigen infrastructuur en de cloud. Het netwerk zoals we dat kenden is veranderd en nieuwe technologie heeft tal van bijkomende toegangspunten geintroduceerd.
  • Tot slot zijn er gewoon te veel meldingen. IT teams verzuipen onder de toevloed van meldingen. Bovendien ontbreekt het hen vaak aan IT kennis om door de bomen het bos te zien en prioriteiten te stellen. Oplossingen met logs en meldingen bieden in theorie zichtbaarheid, maar je moet de data kunnen interpreteren en er acties aan kunnen koppelen.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen