Skip to main content

Fox IT: cybersecurity voorspellingen voor 2024

In 2023 begonnen bedrijven op grote schaal Large Language Models, LLM s, zoals ChatGPT, Bard en Bing te gebruiken. Met als belangrijke uitdaging een balans te vinden tussen het gebruik ervan en het veilig houden van hun gevoelige informatie. Er zijn ook LLM versies zoals ChatGPT Enterprise, Github CoPilot Enterprise en Amazon Q waarmee bedrijven hun gevoelige data veilig kunnen gebruiken. In 2024 zullen steeds meer bedrijven dit soort LLM s in gebruik nemen om hun productiviteit en efficientie te verbeteren. Eind 2024 verwachten we AI assistenten die documenten schrijven, samenvatten of formatteren en die net zo vanzelfsprekend zullen zijn als spelling of grammaticacheckers dat nu zijn.

Het gebruik van gevoelige data heeft voordelen, maar gaat ook gepaard met de nodige securityrisico s. Er ontstaan meer aanvalsmogelijkheden als gevoelige data geintegreerd worden in LLM s. Dat vraagt om specifieke securitymaatregelen om data veilig te houden bij de inzet van free text training corpuses die gebruikt worden om modellen te trainen, of bij Retrieval Augmented Generation systemen.

Ook het toenemende gebruik van AI binnen de securitytechnologie vormt een enorme uitdaging, de effectiviteit hiervan vraagt om robuuste tests en een grondig evaluatieproces om zekerheid te krijgen dat de tool precies doet wat het moet doen. Blind vertrouwen op geautomatiseerde besluitvorming binnen securitymanagement is een groot risico.

Meer aanvallen gericht op operationele technologie, OT

Aanvallen gericht op Industrial Automation and Control Systems, IACS, of Operationele Technologie, OT, worden tot nu toe voornamelijk uitgevoerd door statelijke actoren. Denk bijvoorbeeld aan Stuxnet of Triton uit 2017. Cybercriminelen die uit zijn op financieel gewin richtten zich meestal niet op dit soort systemen, omdat ze niet rechtstreeks aan het internet zijn gekoppeld en omdat de ROI relatief laag is vergeleken met aanvallen op IT systemen met data die veel makkelijker te gelde zijn te maken.

Dit is echter aan het veranderen. Ransomware die gericht is op traditionele kantoor IT systemen heeft een exponentiele groei doorgemaakt. En nu de OT-IT convergentie steeds verder gaat, kunnen ransomware aanvallen toch een impact hebben op kritieke en industriele systemen. Het incident met de Colonial Pipeline in mei 2021 vormde een belangrijk keerpunt en liet zien dat ransomware kritieke infrastructuren kan verstoren, zelfs als dit niet de bedoeling is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen