Skip to main content

Fox IT: cybersecurity voorspellingen voor 2024

In 2023 begonnen bedrijven op grote schaal Large Language Models, LLM s, zoals ChatGPT, Bard en Bing te gebruiken. Met als belangrijke uitdaging een balans te vinden tussen het gebruik ervan en het veilig houden van hun gevoelige informatie. Er zijn ook LLM versies zoals ChatGPT Enterprise, Github CoPilot Enterprise en Amazon Q waarmee bedrijven hun gevoelige data veilig kunnen gebruiken. In 2024 zullen steeds meer bedrijven dit soort LLM s in gebruik nemen om hun productiviteit en efficientie te verbeteren. Eind 2024 verwachten we AI assistenten die documenten schrijven, samenvatten of formatteren en die net zo vanzelfsprekend zullen zijn als spelling of grammaticacheckers dat nu zijn.

Het gebruik van gevoelige data heeft voordelen, maar gaat ook gepaard met de nodige securityrisico s. Er ontstaan meer aanvalsmogelijkheden als gevoelige data geintegreerd worden in LLM s. Dat vraagt om specifieke securitymaatregelen om data veilig te houden bij de inzet van free text training corpuses die gebruikt worden om modellen te trainen, of bij Retrieval Augmented Generation systemen.

Ook het toenemende gebruik van AI binnen de securitytechnologie vormt een enorme uitdaging, de effectiviteit hiervan vraagt om robuuste tests en een grondig evaluatieproces om zekerheid te krijgen dat de tool precies doet wat het moet doen. Blind vertrouwen op geautomatiseerde besluitvorming binnen securitymanagement is een groot risico.

Meer aanvallen gericht op operationele technologie, OT

Aanvallen gericht op Industrial Automation and Control Systems, IACS, of Operationele Technologie, OT, worden tot nu toe voornamelijk uitgevoerd door statelijke actoren. Denk bijvoorbeeld aan Stuxnet of Triton uit 2017. Cybercriminelen die uit zijn op financieel gewin richtten zich meestal niet op dit soort systemen, omdat ze niet rechtstreeks aan het internet zijn gekoppeld en omdat de ROI relatief laag is vergeleken met aanvallen op IT systemen met data die veel makkelijker te gelde zijn te maken.

Dit is echter aan het veranderen. Ransomware die gericht is op traditionele kantoor IT systemen heeft een exponentiele groei doorgemaakt. En nu de OT-IT convergentie steeds verder gaat, kunnen ransomware aanvallen toch een impact hebben op kritieke en industriele systemen. Het incident met de Colonial Pipeline in mei 2021 vormde een belangrijk keerpunt en liet zien dat ransomware kritieke infrastructuren kan verstoren, zelfs als dit niet de bedoeling is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Belgie gaat Nederland voor in NIS2 omzetting
Verder lezen
Gegevens 60.000 terugbetalers op straat na fout bij DUO
Verder lezen