Skip to main content

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie

Het ministerie van Defensie heeft vorig jaar Chinese spionagesoftware gevonden op een computersysteem van de krijgsmacht. Volgens de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, MIVD, ging het om geavanceerde malware die is geplaatst door een Chinese staatsinstelling. Dankzij netwerksegmentatie zijn de aanvallers echter niet verder doorgedrongen, naar gevoelige systemen. Een vrijgegeven rapport van de MIVD helpt andere gebruikers van de getroffen firewall, VPN systemen.

De malware is gevonden op een losstaand computernetwerk binnen de krijgsmacht. Dat netwerk werd gebruikt voor ongerubriceerde Research and Development, R&D. Doordat dit systeem op zichzelf stond, leidde dit niet tot schade aan het netwerk van Defensie, aldus de MIVD. Het netwerk telde minder dan vijftig gebruikers.

Firewall – VPN systemen

Het gaat om malware die wordt ingezet bij FortiGate firewalls van leverancier Fortinet. Die systemen moeten netwerken beschermen tegen aanvallen en stellen door hun VPN mogelijkheden eindgebruikers in staat om veilig te kunnen telewerken, gebruikmakend van interne systemen en resources. Volgens de MIVD maakten de Chinezen gebruik van een bekende kwetsbaarheid in FortiGate apparaten.

Dat beveiligingsgat, CVE-2022-42475, is in december 2022 en Fortinet heeft eind november dat jaar er patches voor uitgebracht. Die updates voor FortiOS zijn aanvankelijk uitgebracht zonder dat duidelijk werd gemaakt hoe ernstig het te dichten gat was, meldde Bleeping Computer toen. Halverwege december was er al sprake van actief misbruik, waarschuwde Fortinet toen. Het Nederlandse NCSC, Nationaal Cyber Security Centrum, uitte de verwachting dat veel meer aanvallen zouden volgen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen