Skip to main content

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie

Het ministerie van Defensie heeft vorig jaar Chinese spionagesoftware gevonden op een computersysteem van de krijgsmacht. Volgens de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, MIVD, ging het om geavanceerde malware die is geplaatst door een Chinese staatsinstelling. Dankzij netwerksegmentatie zijn de aanvallers echter niet verder doorgedrongen, naar gevoelige systemen. Een vrijgegeven rapport van de MIVD helpt andere gebruikers van de getroffen firewall, VPN systemen.

De malware is gevonden op een losstaand computernetwerk binnen de krijgsmacht. Dat netwerk werd gebruikt voor ongerubriceerde Research and Development, R&D. Doordat dit systeem op zichzelf stond, leidde dit niet tot schade aan het netwerk van Defensie, aldus de MIVD. Het netwerk telde minder dan vijftig gebruikers.

Firewall – VPN systemen

Het gaat om malware die wordt ingezet bij FortiGate firewalls van leverancier Fortinet. Die systemen moeten netwerken beschermen tegen aanvallen en stellen door hun VPN mogelijkheden eindgebruikers in staat om veilig te kunnen telewerken, gebruikmakend van interne systemen en resources. Volgens de MIVD maakten de Chinezen gebruik van een bekende kwetsbaarheid in FortiGate apparaten.

Dat beveiligingsgat, CVE-2022-42475, is in december 2022 en Fortinet heeft eind november dat jaar er patches voor uitgebracht. Die updates voor FortiOS zijn aanvankelijk uitgebracht zonder dat duidelijk werd gemaakt hoe ernstig het te dichten gat was, meldde Bleeping Computer toen. Halverwege december was er al sprake van actief misbruik, waarschuwde Fortinet toen. Het Nederlandse NCSC, Nationaal Cyber Security Centrum, uitte de verwachting dat veel meer aanvallen zouden volgen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen