Skip to main content

Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid

In heel Europa zorgen de hoge kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor 2024. Het gevolg is dat consumenten op hun hoede zijn en minder geld uitgeven aan alles, van eten tot online winkelen en smartphones. Maar in een poging om dit jaar digitaal te bezuinigen, riskeren ze ook hun persoonlijke privacy in gevaar te brengen door inloggegevens voor streamingdiensten vrijwillig te delen, toont onderzoek van Kaspersky aan. Zeker met het oog op Safer Internet Day is het van belang dat consumenten, ondanks hun digitale besparingen, goed blijven letten op hun online veiligheid.

Online aankopen verhoogt risico op betalingsfraude

Nu mensen hun uitgavenpatroon aanscherpen om de kosten van het levensonderhoud te drukken, verwacht 53 procent van de Nederlandse respondenten dat ze beter zullen opletten hoe ze online betalingsinformatie opslaan. Met one click payments, die slechts milliseconden in beslag nemen om online aankopen te betalen, kunnen consumenten financiele gegevens opslaan bij hun favoriete winkels. Veel bedrijven bieden dit aan als een manier om snel en gemakkelijk aankopen te betalen bij het afrekenen, maar de beveiligingstokens van winkeliers zijn niet altijd zo veilig als ze lijken.

Volgens de Kaspersky experts zijn oplichting en phishing geliefde tactieken voor fraudeurs die op zoek zijn naar winst. In de eerste 10 maanden van 2023 identificeerde het bedrijf wereldwijd 30.803.840 phishingaanvallen gericht op online winkelen, betalingssystemen en bankinstellingen. E commerceplatformen werden in 43,5 procent van alle aanvallen, 13.390.142 aanvallen, als lokmiddel gebruikt.

Ondanks dit feit is 63 procent van de Nederlandse respondenten gretig op zoek naar meer online koopjes. En 51 procent is van plan om verschillende gratis online activiteiten te verkennen, waardoor ze mogelijk meer worden blootgesteld aan online fraude.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen