Skip to main content

Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware

Nederlandse bedrijven in de industrie en in de handel blijken vaker slachtoffer te worden van ransomware. Dat blijkt uit het Jaarbeeld Ransomware 2023. Van de Nederlandse bedrijven en organisaties die in 2023 slachtoffer geworden zijn, beschikte 58 procent niet over een back up.

Voor dit jaarbeeld is gekeken naar Nederlandse bedrijven en organisaties met meer dan 100 medewerkers. Er zijn in kalenderjaar 2023 in totaal 147 unieke incidenten aangemeld via anoniem delen. Het Digital Trust Center, DTC, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft een aantal opvallende zaken op een rij gezet.

Zo is opvallend dat vooral de sectoren industrie en handel vaak slachtoffer waren van een ransomware aanval. Samen waren deze sectoren goed voor meer dan een derde van alle jaarlijkse incidenten. Het gaat om 37 procent van het totaal, waarvan 20 procent in de industrie en 17 procent in de handel slachtoffer werd.

Hoe kwamen aanvallers binnen?

Bij zo n 30 procent van alle ransomware incidenten verkreeg de aanvaller toegang binnen de organisatie door het misbruiken van beveiligingslekken en kwetsbaarheden.

In 28 procent van de gevallen ging dit via een onrechtmatige login. Denk aan een geslaagde phishingaanval waarbij logingegevens buitgemaakt zijn of doordat een wachtwoord gekraakt is.

Dit is te voorkomen

Deze vormen van ongeoorloofde toegang zijn te voorkomen. Dit kan via simpele maatregelen als: het op tijd, laten, uitvoeren van updates en zorgen voor sterke, unieke wachtwoorden die zijn voorzien van multifactorauthenticatie, MFA.

Bekijk de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen voor meer informatie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen