Skip to main content

Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware

Nederlandse bedrijven in de industrie en in de handel blijken vaker slachtoffer te worden van ransomware. Dat blijkt uit het Jaarbeeld Ransomware 2023. Van de Nederlandse bedrijven en organisaties die in 2023 slachtoffer geworden zijn, beschikte 58 procent niet over een back up.

Voor dit jaarbeeld is gekeken naar Nederlandse bedrijven en organisaties met meer dan 100 medewerkers. Er zijn in kalenderjaar 2023 in totaal 147 unieke incidenten aangemeld via anoniem delen. Het Digital Trust Center, DTC, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft een aantal opvallende zaken op een rij gezet.

Zo is opvallend dat vooral de sectoren industrie en handel vaak slachtoffer waren van een ransomware aanval. Samen waren deze sectoren goed voor meer dan een derde van alle jaarlijkse incidenten. Het gaat om 37 procent van het totaal, waarvan 20 procent in de industrie en 17 procent in de handel slachtoffer werd.

Hoe kwamen aanvallers binnen?

Bij zo n 30 procent van alle ransomware incidenten verkreeg de aanvaller toegang binnen de organisatie door het misbruiken van beveiligingslekken en kwetsbaarheden.

In 28 procent van de gevallen ging dit via een onrechtmatige login. Denk aan een geslaagde phishingaanval waarbij logingegevens buitgemaakt zijn of doordat een wachtwoord gekraakt is.

Dit is te voorkomen

Deze vormen van ongeoorloofde toegang zijn te voorkomen. Dit kan via simpele maatregelen als: het op tijd, laten, uitvoeren van updates en zorgen voor sterke, unieke wachtwoorden die zijn voorzien van multifactorauthenticatie, MFA.

Bekijk de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen voor meer informatie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen