Skip to main content

Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware

Nederlandse bedrijven in de industrie en in de handel blijken vaker slachtoffer te worden van ransomware. Dat blijkt uit het Jaarbeeld Ransomware 2023. Van de Nederlandse bedrijven en organisaties die in 2023 slachtoffer geworden zijn, beschikte 58 procent niet over een back up.

Voor dit jaarbeeld is gekeken naar Nederlandse bedrijven en organisaties met meer dan 100 medewerkers. Er zijn in kalenderjaar 2023 in totaal 147 unieke incidenten aangemeld via anoniem delen. Het Digital Trust Center, DTC, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft een aantal opvallende zaken op een rij gezet.

Zo is opvallend dat vooral de sectoren industrie en handel vaak slachtoffer waren van een ransomware aanval. Samen waren deze sectoren goed voor meer dan een derde van alle jaarlijkse incidenten. Het gaat om 37 procent van het totaal, waarvan 20 procent in de industrie en 17 procent in de handel slachtoffer werd.

Hoe kwamen aanvallers binnen?

Bij zo n 30 procent van alle ransomware incidenten verkreeg de aanvaller toegang binnen de organisatie door het misbruiken van beveiligingslekken en kwetsbaarheden.

In 28 procent van de gevallen ging dit via een onrechtmatige login. Denk aan een geslaagde phishingaanval waarbij logingegevens buitgemaakt zijn of doordat een wachtwoord gekraakt is.

Dit is te voorkomen

Deze vormen van ongeoorloofde toegang zijn te voorkomen. Dit kan via simpele maatregelen als: het op tijd, laten, uitvoeren van updates en zorgen voor sterke, unieke wachtwoorden die zijn voorzien van multifactorauthenticatie, MFA.

Bekijk de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen voor meer informatie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is ethisch hacken en waarom is het belangrijk?
Stel je voor dat je een inbreker bent, maar dan eentje met goede bedoelingen. Je zoekt naar zwakke plekken in een huis om de eigenaar te waarschuwen, zodat hij ze kan repareren. Dat is precies wat ethical hackers doen, maar dan met computers en netwerken. In deze blog neem ik je mee in hun wereld.
Applicatiebeheer en de AVG: wat moet je weten?
Als applicatiebeheerder beheer je alle applicaties waarin persoonsgegevens worden verwerkt binnen de gemeente. Maar hoe zorg je dat deze applicaties voldoen aan de vereisten van de AVG?
Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?

Meer recente berichten

3 ddos aanvallen die ons land in hun greep hebben deze week
Verder lezen
Boete voor Coolblue voor het ongevraagd gebruiken van cookies
Verder lezen
7 dingen die je nooit moet vragen of delen met chatbots
Verder lezen
Cybercriminaliteit in 2025, de belangrijkste beveiligingsuitdagingen
Verder lezen
Cyberaanval? Onderwijsbestuurders moeten straks op cursus
Verder lezen
AP: mensen weinig bewust van gegevens die auto s allemaal verzamelen
Verder lezen
Privacy waakhond AP kraakt wet voor grensoverschrijdende uitwisseling van zorgdata
Verder lezen
Belangstelling voor cyberveiligheid groeit bij mkb
Verder lezen
CCV beheert cybersecurity evaluatietool Cyra
Verder lezen
Waarschuwing: Privacy in gevaar bij AI software Microsoft 365
Verder lezen