Skip to main content

Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik

De Franse privacytoezichthouder CNIL heeft in 2024 meerdere organisaties AVG boetes gegeven omdat die verouderde encryptie en verbindingsprotocollen gebruikten om data te beschermen. De organisaties gebruikten SHA 1 als hashalgoritme en TLS 1.0 of 1.1, maar die zijn verouderd.

Het is niet bekend om hoeveel organisaties het precies gaat, maar de Commission nationale de l informatique et des libertes of CNIL schrijft dat het in 2024 in totaal 15 sancties heeft opgelegd aan Franse bedrijven voor het overtreden van de AVG. Daarbij deelde de organisatie voor in totaal 98.500 euro aan boetes uit. Het gaat om een reeks aan verschillende overtredingen. Zo hadden de organisaties geen functionaris gegevensbescherming in dienst, deden ze niet aan inzage en verwijderverzoeken en werkten ze slecht mee met de onderzoeken.

Deels draaiden de sancties ook om slechte beveiliging, al specificeert CNIL niet in hoeveel gevallen dat was en welk aandeel dat had in de totale sancties. De toezichthouder zegt dat het boetes heeft uitgedeeld aan meerdere organisaties voor die beveiliging.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen