Skip to main content

Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG

Het delen van beeldmateriaal na ongeregeldheden hoeft niet altijd een inbreuk op de AVG te betekenen. Dat blijkt uit een uitspraak die de rechtbank in Rotterdam heeft gedaan.

Wat speelt er in deze zaak? Een medewerker van een bedrijf bezoekt samen met een vriend een exclusieve club. Hij heeft die avond stand by dienst, maar gaat met zijn werkbus en in werkkleding op stap. De aanwezigheid van de man wordt met camerabeelden vastgelegd.

Incidenten

Die avond drinken de medewerker en zijn vriend de nodige alcohol en raken zij ook betrokken bij enkele incidenten in de club. Een dag later gaat een vertegenwoordiger van de club naar de werkgever van de man en laat de directeur een foto van de medewerker zien, die bij de incidenten betrokken is geweest. Enige tijd later neemt de directeur van het bedrijf contact op met de club, met de vraag of hij de camerabeelden van die bewuste avond mag bekijken. Dit om erachter te komen hoeveel alcohol de medewerker die avond heeft gedronken.

De club stemt hiermee in en laat een deel van de camerabeelden van de bewuste avond aan het bedrijf zien. Een advocaat van het bedrijf maakt opnames van deze beelden. Enige tijd later wordt de arbeidsovereenkomst tussen de medewerker en het bedrijf met een vaststellingsovereenkomst beeindigd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen