Skip to main content

Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval

Volgens Cisco s 2024 Cybersecurity Readiness Index heeft slechts drie procent van de Nederlandse organisaties het niveau bereikt dat nodig is om effectief om te gaan met moderne cyberbeveiligingsrisico s. Dit is een daling ten opzichte van het voorbije jaar, toen 8 procent van de bedrijven als volwassen werd beschouwd.

Bedrijven worden vandaag aangevallen met diverse technieken, zoals phishing en ransomware. De huidige, gedistribueerde werkomgeving maakt de verdediging nog moeilijker. Toch heeft 82 procent van de bedrijven nog steeds alle vertrouwen in hun huidige infrastructuur om cyberdreigingen af te slaan.

Het gevaar van die overmoed mogen we niet onderschatten, zegt Jeetu Patel, Executive Vice President en General Manager of Security and Collaboration bij Cisco. Daarom is het belangrijk om alle securityplatforms te integreren en ook te vertrouwen op AI om op grotere schaal te kunnen opereren. Enkel zo kunnen verdedigers zich voldoende wapenen.

Enkele hoogtepunten uit het onderzoek

• Amper drie procent in de wereld, en ook in Nederland, is klaar: in Nederland is slechts een kleine minderheid van bedrijven klaar om de huidige dreigingen aan te pakken. 84 procent van de organisaties bevindt zich in de Beginner of Vormingsfase. Wereldwijd bevindt ook slechts drie procent van de bedrijven zich in een volwassen stadium.

• Toekomstige cyberincidenten: 57 procent verwacht dat een cyberbeveiligingsincident hun bedrijf in de komende 12 tot 24 maanden zal verstoren. De kosten van een zwakke voorbereiding kunnen fors oplopen: van eerder getroffen respondenten zegt 51 procent dat het hen minstens 300.000 dollar, 277.000 euro, heeft gekost. In totaal geeft 44 procent aan dat ze in de afgelopen 12 maanden een cyberbeveiligingsincident hebben meegemaakt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen