Skip to main content

Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval

Volgens Cisco s 2024 Cybersecurity Readiness Index heeft slechts drie procent van de Nederlandse organisaties het niveau bereikt dat nodig is om effectief om te gaan met moderne cyberbeveiligingsrisico s. Dit is een daling ten opzichte van het voorbije jaar, toen 8 procent van de bedrijven als volwassen werd beschouwd.

Bedrijven worden vandaag aangevallen met diverse technieken, zoals phishing en ransomware. De huidige, gedistribueerde werkomgeving maakt de verdediging nog moeilijker. Toch heeft 82 procent van de bedrijven nog steeds alle vertrouwen in hun huidige infrastructuur om cyberdreigingen af te slaan.

Het gevaar van die overmoed mogen we niet onderschatten, zegt Jeetu Patel, Executive Vice President en General Manager of Security and Collaboration bij Cisco. Daarom is het belangrijk om alle securityplatforms te integreren en ook te vertrouwen op AI om op grotere schaal te kunnen opereren. Enkel zo kunnen verdedigers zich voldoende wapenen.

Enkele hoogtepunten uit het onderzoek

• Amper drie procent in de wereld, en ook in Nederland, is klaar: in Nederland is slechts een kleine minderheid van bedrijven klaar om de huidige dreigingen aan te pakken. 84 procent van de organisaties bevindt zich in de Beginner of Vormingsfase. Wereldwijd bevindt ook slechts drie procent van de bedrijven zich in een volwassen stadium.

• Toekomstige cyberincidenten: 57 procent verwacht dat een cyberbeveiligingsincident hun bedrijf in de komende 12 tot 24 maanden zal verstoren. De kosten van een zwakke voorbereiding kunnen fors oplopen: van eerder getroffen respondenten zegt 51 procent dat het hen minstens 300.000 dollar, 277.000 euro, heeft gekost. In totaal geeft 44 procent aan dat ze in de afgelopen 12 maanden een cyberbeveiligingsincident hebben meegemaakt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Onderzoekers KU Leuven leggen datalekken populaire datingapps bloot
Verder lezen
Uber deelde gegevens van chauffeurs met opsporingsdiensten buiten de EU
Verder lezen
Ministerie EZ geeft opnieuw 1 miljoen subsidie voor cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen