Skip to main content

2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld

In een tijd waarin digitale transformatie niet meer weg te denken is uit onze maatschappij, neemt ook het belang van cybersecurity exponentieel toe. Het recente rapport van de Europese Unie Agentschap voor Cybersecurity, ENISA, getiteld Foresight Cybersecurity Threats for 2030, Update, werpt een cruciaal licht op wat de toekomst mogelijk in petto heeft op het gebied van digitale bedreigingen.

Dit rapport, uitgegeven in maart 2024, dient als een essentiele gids voor zowel beleidsmakers als cybersecurity professionals. Het onderstreept de dynamische aard van het dreigingslandschap, waarbij zowel bekende als opkomende gevaren onder de loep worden genomen.

De evoluerende cyberdreigingslandschap

De kern van dit onderzoek ligt in de geavanceerde methodologie die ENISA heeft toegepast, waarbij zowel de Delphi techniek als thematische workshops zijn ingezet om een grondige en gevalideerde beoordeling van de toekomstige dreigingen te waarborgen. Hieruit volgt een diepgaande analyse die niet alleen de top tien van cybersecuritydreigingen voor het jaar 2030 belicht, maar ook essentiele trends en scenario s die de komende jaren het digitale veiligheidslandschap zullen vormgeven.

Een van de meest opvallende bevindingen is de identificatie van Supply Chain Compromise of Software Dependencies als een voornaamste dreiging. Deze erkent de complexiteit en onderlinge verbondenheid van moderne software ecosystemen, waarbij een kwetsbaarheid in een onderdeel kan leiden tot verstrekkende gevolgen voor talloze systemen en organisaties. Een andere prominente dreiging is de Skill Shortage, ofwel het tekort aan geschoolde cybersecurity professionals, wat het vermogen van organisaties om zich adequaat te verdedigen tegen cyberaanvallen ondermijnt.

Opmerkelijk is ook de toenemende zorg over Human Error and Exploited Legacy Systems, wat benadrukt hoe menselijke fouten en verouderde systemen een broeinest voor cyberdreigingen vormen. Daarnaast wordt de opkomst van Digital Surveillance Authoritarianism aangekaart, waarbij het verlies van privacy in het digitale tijdperk een punt van zorg blijft.

De impact van technologieen zoals quantum computing en kunstmatige intelligentie, AI, wordt eveneens uitgelicht. Hoewel deze technologieen ongekende mogelijkheden bieden, introduceren ze ook nieuwe kwetsbaarheden die kwaadwillenden kunnen exploiteren. Het rapport benadrukt het belang van een proactieve benadering in cybersecurity, waarbij organisaties en beleidsmakers worden aangemoedigd om hun beveiligingshouding te versterken en zich voor te bereiden op toekomstige uitdagingen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen