Skip to main content

Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?

We hielden de opmars van Chinese automerken kritisch tegen het mondiale licht. Ditmaal zoomen we in op de specifieke situatie in Nederland, de risico s die je loopt op het gebied van garantie en hoe terecht de vaak geuite angst voor spionage en schending van privacy werkelijk is. Verder spreken we een Europarlementarier die haar kritiek op Chinese auto s niet onder stoelen of banken steekt.

Sommige merken hebben nog niets eens auto s geleverd in Nederland, maar zijn al wel lid van RAI Vereniging, de organisatie die in Nederland de autoindustrie vertegenwoordigt. Van de nieuwe merken vanuit China hebben onder meer Nio, Aiways, XPeng, Lotus, traditioneel Brits merk in Chinese handen, Polestar, eigenaar Chinees, en het nieuwe Smart zich al bij de RAI aangesloten.

BYD en Omoda willen ook

We horen van Huub Dubbelman, voorzitter van de sectie Personenauto s en Lichte Bedrijfswagens van RAI Vereniging dat ze de laatste niet zijn. Andere merken zoals BYD en Omoda zijn zich aan het orienteren, daarmee zijn we in gesprek. De kwaliteit van nieuwe Chinese merken wordt volgens hem structureel onderschat. Je hoort dan over bijvoorbeeld zorgen over de crashveiligheid, maar de EuroNCAP testen halen ze probleemloos. Er is geen nieuwe Chinese auto met minder dan vier sterren. De tijden van de Landwind, als mensen zich dat nog herinneren van twintig jaar terug, zijn echt voorbij.

Naar mogelijke spionage wordt volgens hem goed gekeken. In verband met privacy was daar twee jaar geleden naar aanleiding van een aantal Chinese concept cars met gezichtsherkenning een flinke discussie over. Er zijn markten, zoals Duitsland, waar je dat helemaal niet moet proberen. Nederland is nog vrij open. Al die techniek is verwijderd, wat aantoont hoe snel ze willen leren en hoe snel ze kunnen veranderen.

Europarlementarier Caroline Nagtegaal Van Doorn, VVD, maakt zich al jaren zorgen om China en cybersecurity en is een stuk minder goed van vertrouwen. Build Your Dreams zou eigenlijk Bring Your Data moeten heten. Een gemiddelde Nederlander hoeft zich daar misschien niet zo n zorgen over te maken. Maar voor iemand met een politiek gevoelige functie, of een hoge medewerker van bijvoorbeeld ASML, vind ik de risico s nog steeds extreem groot.

Onderdelenlevering geen issue

Een deel van de onrust zit ook in de leveringen van onderdelen, want hoe verder met je auto als de fabrikant kapotgaat? Volgens Dubbelman is dat geen thema. Als je voor Europa een homologatie krijgt, dan heb je ook een leveringsverplichting van onderdelen voor tien jaar. Daarover hoef je je als consument geen zorgen te maken, want ook al trekken ze zich terug van de markt, ze moeten toch de onderdelen blijven leveren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen