Skip to main content

NCTV gooit uitwisseling dreigingsinformatie op de schop

Het Landelijk Dekkend Stelsel, LDS, voor de uitwisseling van dreigingsinformatie, wordt mogelijk verbreed en verdiept. Onder de nieuwe naam Cyberweerbaarheidsnetwerk, CWN, kunnen meer organisaties aansluiten en profiteren van beter gecoordineerde maatregelen. Dat schrijft de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, NCTV, in een nieuw visiedocument.

Het LDS werd in 2018 opgericht voor de uitwisseling van dreigingsinformatie tussen publieke en private partijen. Het stelsel werkt met een netwerk van schakelorganisaties, zoals sectorale Computer Security Incident Response Teams, CSIRT s, en organisaties met een speciale taak voor het delen van informatie, OKTT status. Deze schakelorganisaties fungeren als knooppunten voor informatie uitwisseling binnen hun sectoren of regio s. De focus van het LDS ligt voornamelijk op preventie, door informatie te delen voordat incidenten of crises plaatsvinden.

De NCTV wil het werk van het LDS uitbreiden, valt te lezen in het visiedocument. Het idee is om het netwerk te verbreden met meer organisaties, zoals ict leveranciers, brancheorganisaties en sectorale centra voor de analyse van dreigingsinformatie, isac s. Naast het delen van informatie, gaat het netwerk ook helpen bij de afhandeling van incidenten, het waarschuwen van doelwitten en slachtoffers en het trainen en opleiden van medewerkers.

NCSC coordineert, NCTV neemt regie

De NCTV voorziet een nationale cybersecurityorganisatie die de coordinatie uitvoert. Zolang deze niet is geformaliseerd, zou het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, deze coordinerende rol op zich nemen. De NCTV treedt op als regiehouder.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen