Skip to main content

NCTV gooit uitwisseling dreigingsinformatie op de schop

Het Landelijk Dekkend Stelsel, LDS, voor de uitwisseling van dreigingsinformatie, wordt mogelijk verbreed en verdiept. Onder de nieuwe naam Cyberweerbaarheidsnetwerk, CWN, kunnen meer organisaties aansluiten en profiteren van beter gecoordineerde maatregelen. Dat schrijft de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, NCTV, in een nieuw visiedocument.

Het LDS werd in 2018 opgericht voor de uitwisseling van dreigingsinformatie tussen publieke en private partijen. Het stelsel werkt met een netwerk van schakelorganisaties, zoals sectorale Computer Security Incident Response Teams, CSIRT s, en organisaties met een speciale taak voor het delen van informatie, OKTT status. Deze schakelorganisaties fungeren als knooppunten voor informatie uitwisseling binnen hun sectoren of regio s. De focus van het LDS ligt voornamelijk op preventie, door informatie te delen voordat incidenten of crises plaatsvinden.

De NCTV wil het werk van het LDS uitbreiden, valt te lezen in het visiedocument. Het idee is om het netwerk te verbreden met meer organisaties, zoals ict leveranciers, brancheorganisaties en sectorale centra voor de analyse van dreigingsinformatie, isac s. Naast het delen van informatie, gaat het netwerk ook helpen bij de afhandeling van incidenten, het waarschuwen van doelwitten en slachtoffers en het trainen en opleiden van medewerkers.

NCSC coordineert, NCTV neemt regie

De NCTV voorziet een nationale cybersecurityorganisatie die de coordinatie uitvoert. Zolang deze niet is geformaliseerd, zou het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, deze coordinerende rol op zich nemen. De NCTV treedt op als regiehouder.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen