Skip to main content

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland

Het hacken van databestanden met vertrouwelijke gegevens van honderdduizenden festivalbezoekers en tientallen dance dj s is een 28 jarige softwareontwikkelaar uit Amsterdam op een taakstraf van 240 uur komen te staan. Ook moet hij het Enschedese softwarebedrijf NextSelect als benadeelde partij ruim 37 mille schadevergoeding betalen voor de kosten van het oplossen en de opsporing van de hack.

De man heeft zich in juli en augustus 2022 meermalen schuldig gemaakt aan computervredebreuk in het Evi systeem van NextSelect. Onder meer festival organisator ID en T en dance event producent The Support Group gebruiken dit systeem voor crowdregistratie en de opslag van bezoekersdata. De rechter acht het ook bewezen dat de hacker persoonsgegevens uit de database heeft overgenomen. Ook heeft de man een Adminer tool en andere malafide applicaties op de server geupload om de serversite broncode te kopieren en in de Evi database te rommelen. Uiteindelijk kwamen de gegevens van bezoekers, artiesten en crewleden van festivals als Mysteryland en Defqon op straat te liggen.

Nieuwsgierig

De hacker heeft de computervredebreuk en het overnemen van gegevens bekend, zo blijkt uit het vonnis. Hij heeft van zichzelf het beeld geschetst van slimme software engineer, die zijn nieuwsgierigheid niet in de hand kon houden. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen

Meer recente berichten

Consultatiereactie Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2
Verder lezen
Waarschuwingen na datalek komen pas laat en zijn vaag, ziet privacywaakhond AP
Verder lezen
Adoptie van Privacy Enhancing Technologies gaat traag
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Bedrijfsleven beschermen tegen digitale aanvallen?
Verder lezen
Veilig databeheer, de Nederlandse oplossing
Verder lezen
Telegram wijzigt privacybeleid, gaat gebruikersgegevens delen met autoriteiten
Verder lezen
Vanwege nationale veiligheid verbod VS op auto s met Chinese en Russische technologie
Verder lezen
Wereldwijd cyber netwerk blootgelegd
Verder lezen
Datalek Disney legt financiele gegevens en personeelsinformatie bloot
Verder lezen