Skip to main content

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland

Het hacken van databestanden met vertrouwelijke gegevens van honderdduizenden festivalbezoekers en tientallen dance dj s is een 28 jarige softwareontwikkelaar uit Amsterdam op een taakstraf van 240 uur komen te staan. Ook moet hij het Enschedese softwarebedrijf NextSelect als benadeelde partij ruim 37 mille schadevergoeding betalen voor de kosten van het oplossen en de opsporing van de hack.

De man heeft zich in juli en augustus 2022 meermalen schuldig gemaakt aan computervredebreuk in het Evi systeem van NextSelect. Onder meer festival organisator ID en T en dance event producent The Support Group gebruiken dit systeem voor crowdregistratie en de opslag van bezoekersdata. De rechter acht het ook bewezen dat de hacker persoonsgegevens uit de database heeft overgenomen. Ook heeft de man een Adminer tool en andere malafide applicaties op de server geupload om de serversite broncode te kopieren en in de Evi database te rommelen. Uiteindelijk kwamen de gegevens van bezoekers, artiesten en crewleden van festivals als Mysteryland en Defqon op straat te liggen.

Nieuwsgierig

De hacker heeft de computervredebreuk en het overnemen van gegevens bekend, zo blijkt uit het vonnis. Hij heeft van zichzelf het beeld geschetst van slimme software engineer, die zijn nieuwsgierigheid niet in de hand kon houden. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen