Skip to main content

Apple negeerde meldingen over lek in beveiliging en reageerde laconiek of gewoon niet op ethische hackers

Een lek in ingebouwde beveiligingen van Apple apparaten laat kinderen bij geblokkeerde websites komen en geeft hackers toegang tot systemen van bedrijven. Onderzoekers meldden de fout al in 2021. Apple greep niet in, totdat een Amerikaanse journalist er deze week over schreef.

Pornosites, pagina s met gewelddadige inhoud of met computervirussen: ze zijn gewoon te bereiken, ook al blokkeren ouders of bedrijven ze via de Schermtijd app, ingebouwd in Apple apparaten. Met slechts een kleine handmatige aanpassing van het webadres zijn geblokkeerde websites te betreden, ontdekten ethische hackers. Ook cybercriminelen kunnen de fout misbruiken om virussen in netwerken van bedrijven te downloaden.

Hoe die aangepaste linktekst er precies uitziet, wil Ro Achterberg, betrokken bij het onderzoek naar de fout, niet vertellen: De fout is nog niet hersteld door Apple. Ik vind het daarom niet verantwoord de methode te openbaren. Hoewel Achterberg en zijn collega Andreas Jagersberger Apple al drie jaar lang berichten over het lek, heeft het bedrijf het gat nog altijd niet gedicht.

Dat vind ik onverantwoord, vertelt Achterberg. De gevolgen van de fout strekken verder dan dat kinderen door hun ouders geblokkeerde websites kunnen bezoeken. Wanneer bedrijven de app Schermtijd gebruiken om hun netwerk te beveiligen, kunnen kwaadwillende hackers het lek volgens Achterberg misbruiken om malware te installeren in het bedrijfsnetwerk. Dit is een reele dreiging, lang gebruikte Apple Schermtijd nota bene zelf om het internet in Apple Stores te beveiligen, vertelt hij.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen