Skip to main content

Cybersecurity, focus op de mens

Een robuuste cybersecurity strategie hangt niet alleen af van technologie, maar vooral van de mensen die ermee werken. In mijn ervaring is de rol van de mens vaak onderschat, terwijl juist zij cruciaal zijn voor het succes van beveiligingsmaatregelen. Door de mens centraal te stellen in je cybersecurity strategie, vergroot je de kans op slagen aanzienlijk.

De mens als eerste verdedigingslinie

Binnen organisaties vormen medewerkers de eerste verdedigingslinie tegen beveiligingsproblemen. Echter, dezelfde medewerkers kunnen ook onbewust beveiligingsrisico s creeren. Hoe vaak maken we het niet mee dat een beveiligd netwerk kwetsbaar wordt door een enkele ondoordachte handeling, zoals het opladen van een smartphone met een verouderd besturingssysteem via de USB poort van een computer. Ook phishing links, waar medewerkers per ongeluk op klikken, kunnen grote problemen veroorzaken.

Dit benadrukt het belang van bewustwording binnen organisaties. Medewerkers moeten continu gewezen worden op de gevaren en bedreigingen, maar dit moet op een educatieve en positieve manier gebeuren. Het is contraproductief om mensen bang te maken of te dreigen met ontslag bij fouten. Niet alleen medewerkers, maar vooral het management heeft behoefte aan educatie. Zij beslissen vaak over de budgetten voor cybersecurity, maar hebben soms onvoldoende kennis over het belang van beveiliging. Regelgeving zoals NIS, NIS2 en DORA helpt management te begrijpen wat hun verantwoordelijkheden zijn, welke risico s er zijn en wat de gevolgen kunnen zijn van slechte cybersecurity.

NIS2: verwachtingen en handhaving

Met de invoering van NIS2 ben ik benieuwd naar de handhaving van deze regelgeving. Welke organisaties zullen als eerste tegen problemen aanlopen en hoe zullen de Europese autoriteiten reageren? Krijgen ze meteen forse boetes of eerst een waarschuwing? Zodra de handhaving begint, zal de bereidheid om te investeren in cybersecurity vermoedelijk toenemen. Want tot op heden merken we dat het besef nog niet helemaal doorgedrongen is bij het hogere management. Nochtans zullen zij het zijn die persoonlijk verantwoordelijk gesteld kunnen worden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen