Skip to main content

Waarom gemeenten miljoenen nodig hebben in de strijd tegen staatshackers

Gemeenten willen zich wapenen tegen toenemende cyberdreigingen, maar extra inspanningen zijn grotendeels afhankelijk van geld.

Gemeenten komen vanwege de geopolitieke spanningen steeds meer in beeld bij hackers, maar ze missen budget om passende maatregelen te nemen. Met name de G4 hebben met hun risicoprofiel een grote uitdaging. Security experts van gemeente Den Haag schetsen de nijpende situatie. Als je weet wat er momenteel op ons afkomt zou je echt geen oog meer dichtdoen.

Iedere gemeente heeft te maken met digitale dreigingen, maar de grootste gemeenten met hun internationale havens, vliegvelden en regeringsgebouwen zijn steeds meer een internationaal doelwit voor criminelen en staatshackers.  De cybersecurity uitdaging die erbij hoort kost vele miljoenen. De Vereniging van Nederlandse gemeenten vroeg daarom in april aan de Tweede Kamer om structureel ten minste 30 tot 50 miljoen euro extra voor het versterken van digitale veiligheid, maar een ja lijkt onzeker: in het Hoofdlijnenakkoord gaat het veel over bezuinigen.

Gemeenten steeds vaker doelwit

Den Haag is bij uitstek een gemeente waar staatshackers het op hebben gemunt, zo leggen securityexperts van gemeente uit. De ministeries en vele grote internationale organisaties, ambassades, en het Koninklijk huis geven de gemeente een uniek dreigingsprofiel. Wie een gemeente hackt kan bijvoorbeeld bruggen, sluizen bedienen, met alle gevolgen van dien. Jeroen Schipper, als CISO verantwoordelijk voor de cybersecurity van de gemeentelijke organisatie, noemt zijn taak enorm interessant.

Aangezien Den Haag zich in het middelpunt van de geopolitiek bevindt, ervaart de gemeente direct consequenties op momenten dat er op het wereldtoneel iets gaande is, zoals nu in Oekraine en Israel, vertelt Schipper. Dat uit zich door grootschalige aanvallen die steeds specialistischer van aard worden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen