Skip to main content

Hackers maken 1873 documenten met persoonlijke gegevens Twentenaren buit

De kans dat persoonlijke gegevens van Twentenaren op straat komen te liggen na een cyberaanval op softwareleverancier AddCom is zeer klein, meldt Gemeentelijk Belastingkantoor Twente, GBT. Vorige maand hebben hackers gegevens gestolen van AddComm, waaronder ook data van het GBT. Inmiddels weten wij welke gegevens zijn gestolen, meldt het GBT aan getroffenen. In totaal gaat het om 1837 gelekte documenten.

AddComm verzorgt voor een groot aantal bedrijven, instellingen en overheden de communicatie met klanten. Tal van woningcorporaties, waterschappen, gemeenten en energieleveranciers zijn klant. Ook het GBT regelt het versturen van e mails, betaalverzoeken en belastingaanslagen via het Amersfoortse bedrijf dat vorige maand het slachtoffer werd van een ransomware aanval. Cybercriminelen maakten daarbij gegevens van meerdere Twentenaren buit.

De hackers hebben 1873 documenten gestolen uit de administratie van het GBT, dat de gemeentelijke belastingen int in acht gemeenten in Overijssel. Dit spijt ons zeer, laat het GBT betrokken weten. Om welke documenten het exact gaat en wat er in die documenten staat, maakt het belastingkantoor niet bekend. Wel meldt het GBT dat het gaat om een gering aantal documenten waarin persoonsgegevens staan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt

Meer recente berichten

Schadeloket Groningen heeft databescherming nog niet volledig op orde
Verder lezen
Wat een bestuurslid moet weten over ransomware
Verder lezen
Bedrijfsdata veilig houden met wachtwoordenkluizen en 2fa
Verder lezen
81 procent van Nederlandse forenzen maakt zich zorgen om privacy tijdens het reizen
Verder lezen
DPIA, middelmatig doel of doelmatig middel?
Verder lezen
Regeerakkoord, weinig nieuwe plannen voor digitalisering
Verder lezen
Snelle groei verwacht van ai gedreven cyberaanvallen
Verder lezen
Google weet veel meer van je dan je denkt, zo roep je het een halt toe
Verder lezen
Gegevens op straat na datalek, hoeveel kwaad kan dat?
Verder lezen
Nog een maand voordat NIS2 van kracht is
Verder lezen