Skip to main content

TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s

Large Language Models, LLM s, of grote taalmodellen vormen een toenemende dreiging voor de cyberveiligheid. Criminelen misbruiken de modellen, die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor natuurlijke taalverwerking en communicatie, voor geavanceerde en moeilijk te detecteren cyberaanvallen. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van TNO en het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC.

Het NCSC liet TNO uitzoeken welke gevolgen LLM s hebben op het cyberdreigingslandschap, hoe je deze gevolgen meetbaar maakt en de komende drie tot vijf jaar in de gaten kunt houden. Hiervoor gebruikten de onderzoekers eerdere studies en Mitre Att and ck, een kennisbank met informatie over technieken en tactieken van cybercriminelen. De kennisbank is ingedeeld naar veertien tactieken met elk meerdere technieken, waarvan sommige zich lenen voor de toepassing van LLM s.

Een Large Language Model is een geavanceerd ai systeem dat is getraind op enorme hoeveelheden tekstdata om menselijke taal te begrijpen, genereren en interpreteren.

De onderzoekers identificeren drie technieken die cybercriminelen bij uitstek kunnen versterken met behulp van zulke taalmodellen. De eerste techniek is het injecteren van gemanipuleerde berichten op de server, zodat de gebruiker op het verkeerde been wordt gezet. Met LLM s kunnen de criminelen zulke berichten veel sneller en efficienter maken. De tweede techniek is het op kwetsbaarheden scannen van online applicaties. Ook dit proces kan met een LLM versnellen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.
Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Gros van de securityteams niet voorbereid op de toekomst
Verder lezen
Nieuwe gids moet zorg helpen bij cybersecurity
Verder lezen
Een DPIA: wat is het en wanneer heb je deze nodig?
Verder lezen
Onderzoek: 80 procent van de Nederlanders voelt zich bekeken tijdens online activiteiten
Verder lezen
Minister wijst op belang om na te denken over back up voor als systemen platliggen
Verder lezen
Driekwart ambtenaren ligt niet wakker van digitale veiligheid
Verder lezen
Teteringse politieman zocht privegegevens op van familieleden en Bredanaars
Verder lezen
NSC en CU komen met motie voor privacyvriendelijke leeftijdsverificatie
Verder lezen
Tweestapsverificatie voorkomt 80 procent van inbreuken
Verder lezen
Speech van minister van Justitie en Veiligheid van Weel tijdens de ONE Conference
Verder lezen