Skip to main content

TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s

Large Language Models, LLM s, of grote taalmodellen vormen een toenemende dreiging voor de cyberveiligheid. Criminelen misbruiken de modellen, die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor natuurlijke taalverwerking en communicatie, voor geavanceerde en moeilijk te detecteren cyberaanvallen. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van TNO en het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC.

Het NCSC liet TNO uitzoeken welke gevolgen LLM s hebben op het cyberdreigingslandschap, hoe je deze gevolgen meetbaar maakt en de komende drie tot vijf jaar in de gaten kunt houden. Hiervoor gebruikten de onderzoekers eerdere studies en Mitre Att and ck, een kennisbank met informatie over technieken en tactieken van cybercriminelen. De kennisbank is ingedeeld naar veertien tactieken met elk meerdere technieken, waarvan sommige zich lenen voor de toepassing van LLM s.

Een Large Language Model is een geavanceerd ai systeem dat is getraind op enorme hoeveelheden tekstdata om menselijke taal te begrijpen, genereren en interpreteren.

De onderzoekers identificeren drie technieken die cybercriminelen bij uitstek kunnen versterken met behulp van zulke taalmodellen. De eerste techniek is het injecteren van gemanipuleerde berichten op de server, zodat de gebruiker op het verkeerde been wordt gezet. Met LLM s kunnen de criminelen zulke berichten veel sneller en efficienter maken. De tweede techniek is het op kwetsbaarheden scannen van online applicaties. Ook dit proces kan met een LLM versnellen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen