Skip to main content

SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts

De cyberveiligheid van bedrijven staat onder druk als gevolg van het grote aantal alerts dat analisten in een Security Operations Center, SOC, dagelijks ontvangen. Gemiddeld zijn dit zo n 5.185 alerts per SOC team per dag, waarvan iets minder dan twee derde, 64 procent, niet kan worden onderzocht. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Tesorion partner Vectra AI onder 2.000 SOC analisten wereldwijd, waaronder 200 analisten van Nederlandse organisaties.

Hogere werkdruk

Dat er op zoveel alerts geen actie ondernomen kan worden, is verontrustend te noemen. Toch is het te verklaren vanwege het feit dat het aantal binnenkomende alerts bij bijna negen op de tien SOC analisten, 88 procent, in de afgelopen drie jaar aanzienlijk is toegenomen. Ook zijn zowel het aantal gebruikte beveiligingstools, 77 procent, als de omvang van het aanvalsoppervlak, 75 procent, van organisaties toegenomen. Dit heeft gevolgen voor de werkdruk van SOC analisten: gemiddeld besteden analisten 2,7 uur per dag aan handmatige activiteiten in tools, zoals een SIEM, om alle alerts te onderzoeken. Daarnaast besteden ze onder andere tijd aan het maken van rapportages en het toevoegen van nieuwe use cases.         

Het onderzoeken van alerts vindt bij veel organisaties nog grotendeels handmatig plaats, doordat zij niet over Artificial Intelligence, AI, gebaseerde tooling beschikken om de alerts uit diverse systemen met elkaar te correleren en te prioriteren. Het handmatige werk zorgt bij 41 procent van de SOC analisten voor burn out gerelateerde klachten en bij 37 procent van de analisten voor stress. Als gevolg hiervan overweegt een ruime meerderheid van de SOC analisten, 57 procent, om ontslag te nemen of een andere functie binnen het bedrijf te bekleden. Deze leegloop zorgt voor een nog hogere werkdruk onder SOC analisten, die werkzaam zijn in een sector waar momenteel al een tekort is aan experts.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen