Skip to main content

SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts

De cyberveiligheid van bedrijven staat onder druk als gevolg van het grote aantal alerts dat analisten in een Security Operations Center, SOC, dagelijks ontvangen. Gemiddeld zijn dit zo n 5.185 alerts per SOC team per dag, waarvan iets minder dan twee derde, 64 procent, niet kan worden onderzocht. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Tesorion partner Vectra AI onder 2.000 SOC analisten wereldwijd, waaronder 200 analisten van Nederlandse organisaties.

Hogere werkdruk

Dat er op zoveel alerts geen actie ondernomen kan worden, is verontrustend te noemen. Toch is het te verklaren vanwege het feit dat het aantal binnenkomende alerts bij bijna negen op de tien SOC analisten, 88 procent, in de afgelopen drie jaar aanzienlijk is toegenomen. Ook zijn zowel het aantal gebruikte beveiligingstools, 77 procent, als de omvang van het aanvalsoppervlak, 75 procent, van organisaties toegenomen. Dit heeft gevolgen voor de werkdruk van SOC analisten: gemiddeld besteden analisten 2,7 uur per dag aan handmatige activiteiten in tools, zoals een SIEM, om alle alerts te onderzoeken. Daarnaast besteden ze onder andere tijd aan het maken van rapportages en het toevoegen van nieuwe use cases.         

Het onderzoeken van alerts vindt bij veel organisaties nog grotendeels handmatig plaats, doordat zij niet over Artificial Intelligence, AI, gebaseerde tooling beschikken om de alerts uit diverse systemen met elkaar te correleren en te prioriteren. Het handmatige werk zorgt bij 41 procent van de SOC analisten voor burn out gerelateerde klachten en bij 37 procent van de analisten voor stress. Als gevolg hiervan overweegt een ruime meerderheid van de SOC analisten, 57 procent, om ontslag te nemen of een andere functie binnen het bedrijf te bekleden. Deze leegloop zorgt voor een nog hogere werkdruk onder SOC analisten, die werkzaam zijn in een sector waar momenteel al een tekort is aan experts.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen