Skip to main content

OM en politie publiceren Cybercrimebeeld Nederland 2024

De eerste editie van het tweejaarlijkse Cybercrimebeeld Nederland geeft inzicht in het cybercrimelandschap vanuit het opsporingsperspectief. OM en politie zien een aantal belangrijke ontwikkelingen. Zo is er de opkomst van datadiefstal en handel, het zorgwekkend aandeel van jonge cybercrimeverdachten en de vermenging met traditionele criminaliteit. Verder wordt de impact van cybercrime op slachtoffers onderschat.

Cybercrime is een flinke industrie. Vorig jaar werden 2,3 miljoen Nederlanders getroffen door een vorm van online criminaliteit. Mensen en bedrijven lijden enorme financiele schade, maar het tast vooral het vertrouwen aan: in elkaar en in de digitale infrastructuur. Het OM en de politie brengen voortaan elke 2 jaar een rapport uit over de ontwikkelingen. Dit jaar is dat het Cybercrimebeeld Nederland 2024.

Stap naar cybercrime eenvoudiger

Uit het rapport blijkt dat cybercrime steeds makkelijker wordt. Eerder moest een cybercrimineel nog technisch onderlegd zijn. Tegenwoordig koopt hij diensten, producten en handleidingen gemakkelijk online. Ook kopieren cybercriminelen gestolen data. Hierna gaan ze gelijk over tot afpersing, in plaats van het eerst te versleutelen. Die data worden vervolgens verrijkt met bijvoorbeeld andere datasets en doorverkocht.

Start met online games

De helft van de cybercrimeverdachten die voor de rechter verschijnen is 25 jaar of jonger. Een criminele loopbaan kan beginnen bij het spelen van online games. Jongeren zoeken daarin grenzen op, zoals je tegenstander uitschakelen met een DDoS aanval. Op hackfora lezen ze mee en leren over andere trucjes. Zo rollen ze spelenderwijs de wereld van cybercrime in.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Meer gemeenten melden diefstal gegevens na cyberaanval
Verder lezen
Zorgen bij toezichthouders over mogelijk schenden privacy bij Bunq
Verder lezen
Europees wetsvoorstel wil je priveberichten inkijken om beelden van kindermisbruik op te sporen, privacy experts zijn kritisch
Verder lezen
Bezorgdheid bij bedrijven over het verschil in cybersecurity tussen hoofdkantoor en vestigingen
Verder lezen
OM en politie publiceren Cybercrimebeeld Nederland 2024
Verder lezen
Almere gebruikt sensoren in de strijd tegen geluidsoverlast
Verder lezen
AP: meer duidelijkheid nodig over benaderen mensen met recht op uitkering of toeslag
Verder lezen
Provincie krijgt opdracht om cybersecurity te verbeteren
Verder lezen
Politie maakt opzet voor eigen controlesysteem hackbevoegdheid
Verder lezen
Privacy en mededingingsbazen Google stappen op
Verder lezen