Skip to main content

OM en politie publiceren Cybercrimebeeld Nederland 2024

De eerste editie van het tweejaarlijkse Cybercrimebeeld Nederland geeft inzicht in het cybercrimelandschap vanuit het opsporingsperspectief. OM en politie zien een aantal belangrijke ontwikkelingen. Zo is er de opkomst van datadiefstal en handel, het zorgwekkend aandeel van jonge cybercrimeverdachten en de vermenging met traditionele criminaliteit. Verder wordt de impact van cybercrime op slachtoffers onderschat.

Cybercrime is een flinke industrie. Vorig jaar werden 2,3 miljoen Nederlanders getroffen door een vorm van online criminaliteit. Mensen en bedrijven lijden enorme financiele schade, maar het tast vooral het vertrouwen aan: in elkaar en in de digitale infrastructuur. Het OM en de politie brengen voortaan elke 2 jaar een rapport uit over de ontwikkelingen. Dit jaar is dat het Cybercrimebeeld Nederland 2024.

Stap naar cybercrime eenvoudiger

Uit het rapport blijkt dat cybercrime steeds makkelijker wordt. Eerder moest een cybercrimineel nog technisch onderlegd zijn. Tegenwoordig koopt hij diensten, producten en handleidingen gemakkelijk online. Ook kopieren cybercriminelen gestolen data. Hierna gaan ze gelijk over tot afpersing, in plaats van het eerst te versleutelen. Die data worden vervolgens verrijkt met bijvoorbeeld andere datasets en doorverkocht.

Start met online games

De helft van de cybercrimeverdachten die voor de rechter verschijnen is 25 jaar of jonger. Een criminele loopbaan kan beginnen bij het spelen van online games. Jongeren zoeken daarin grenzen op, zoals je tegenstander uitschakelen met een DDoS aanval. Op hackfora lezen ze mee en leren over andere trucjes. Zo rollen ze spelenderwijs de wereld van cybercrime in.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

Eindhoven niet meer onder verscherpt toezicht om schenden privacyregels
Verder lezen
Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen
CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen