Skip to main content

De mate waarin organisaties zijn voorbereid op een cybercrisis loopt sterk uiteen

De mate waarin organisaties zijn voorbereid op een cybercrisis, verschilt sterk, bleek tijdens de nationale cyberoefening ISIDOOR IV. In sommige sectoren is het bijvoorbeeld nog niet vanzelfsprekend om informatie te delen op het moment dat er een grote cybercrisis plaatsvindt. Dat concludeert het COT Instituut voor Veiligheids en Crisismanagement, COT, in een evaluatierapport dat onlangs naar de Tweede Kamer werd verstuurd.

ISIDOOR IV vond plaats van 13 tot en met 15 november 2023. Aan de oefening deden gelijktijdig meer dan 3.000 deelnemers van ruim 120 organisaties mee, uit 12 verschillende sectoren. Daarmee was het de grootste Nederlandse cyberoefening ooit, die in totaal vier dagen duurde, op de vierde dag, 27 november 2023, oefende de Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing, ICCb, met de input uit de hoofdoefening.

Nationale opschaling

De cyberoefening wordt georganiseerd door het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, en de Nationaal Coordinator Terrorisme en Veiligheid, NCTV. Aan de oefening deden organisaties uit de vitale sectoren mee, net als ministeries, veiligheidsregio s, netwerkorganisaties, uitvoeringsorganisaties en andere crisispartners. Het doel van deze vierde editie was oefenen met de nationale respons tijdens een grootschalige digitale crisis. De oefening begon kleinschalig, maar groeide uit tot een steeds grotere crisis. Daarbij werd specifiek gekeken naar informatie uitwisseling, samenwerking en de nationale opschaling bij een cybercrisis. Vooral dat laatste bleek voor veel deelnemende organisaties een black box. Het is voor hen niet duidelijk wat nationale opschaling betekent voor rollen en verantwoordelijkheden.

Nationaal crisisplan onvoldoende bekend

In het Landelijk Crisisplan Digitaal, LCP Digitaal, staat beschreven wat er moet gebeuren als er een grootschalige digitale crisis uitbreekt. Tijdens de vorige landelijke cyberoefening, ISIDOOR III in 2021, bleek echter dat lang niet iedereen het LCP Digitaal kent. Dit nationale crisisplan hielp ditmaal 30 procent van de organisaties bij de aanpak of voorbereiding van de digitale crisis, oefening, aldus het rapport. Veel andere organisaties vinden het plan te abstract. Er zijn ook organisaties die het hele plan nog steeds niet hebben kunnen vinden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Persoonlijke gegevens van ruim 1000 leerlingen gelekt bij datalek in Amersfoort
Verder lezen
Cyberopslag is een essentieel onderdeel van de gegevensbeveiligingsstrategie
Verder lezen
Let op, gebruik AI chatbot kan leiden tot datalekken
Verder lezen
Rabobank moet gegevens vermeende oplichter met getroffen klant delen
Verder lezen
De mate waarin organisaties zijn voorbereid op een cybercrisis loopt sterk uiteen
Verder lezen
Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen
AP: kabinet moet wet aanpassen om journalisten bij Kadaster database te laten
Verder lezen
Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen
Ict aanbieders onvoldoende voorbereid op cyberramp
Verder lezen
Security op de productievloer, gemakkelijker gezegd dan gedaan
Verder lezen