Skip to main content

Onderzoekers KU Leuven leggen datalekken populaire datingapps bloot

Hoe veilig zijn je persoonlijke gegevens op datingapps? Onderzoekers aan de KU Leuven brachten verschillende beveiligingsrisico s aan het licht zoals datalekken van gevoelige informatie en exacte locaties.

KU Leuven onderzocht de privacy veiligheid van populaire locatiegebaseerde datingapps, LBD, waaronder Tinder, Grindr en Bumble. Hieruit kwamen verschillende veiligheidsrisico s naar boven zoals het lekken van gevoelige informatie en exacte locaties van gebruikers. Deze gegevens konden ze bovendien eenvoudig achterhalen zonder uitgebreide IT kennis. Mensen met slechte bedoelingen kunnen deze data kunnen gebruiken voor phishing, identiteitsdiefstal, of zelfs stalking. KU Leuven deelde deze bevindingen met de app makers die meteen veiligheidsupdates doorvoerden.

Persoonlijke gegevens

Gebruikers van datingapps delen heel wat persoonlijke gegevens zoals hun naam, leeftijd, exacte locatie, maar ook telefoonnummer of seksuele geaardheid om de perfecte match te vinden. Sommige van die gegevens zijn zelfs verplicht in te geven in de app, bij anderen kan je zelf bepalen of je ze openbaar zet of niet.

De DistriNet onderzoeksgroep aan de KU Leuven onderzocht hoe veilig deze persoonsgegevens in locatiegebaseerde datingapps, LBD, in werkelijkheid zijn. Hiervoor namen ze vijftien populaire LBD s onder de loep, waaronder Tinder, Grindr en Bumble. Op basis van eigen gecreeerde accounts konden ze achterhalen hoe snel en eenvoudig ze aan die persoonlijke gegevens konden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen

Meer recente berichten

Consultatiereactie Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2
Verder lezen
Waarschuwingen na datalek komen pas laat en zijn vaag, ziet privacywaakhond AP
Verder lezen
Adoptie van Privacy Enhancing Technologies gaat traag
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Bedrijfsleven beschermen tegen digitale aanvallen?
Verder lezen
Veilig databeheer, de Nederlandse oplossing
Verder lezen
Telegram wijzigt privacybeleid, gaat gebruikersgegevens delen met autoriteiten
Verder lezen
Vanwege nationale veiligheid verbod VS op auto s met Chinese en Russische technologie
Verder lezen
Wereldwijd cyber netwerk blootgelegd
Verder lezen
Datalek Disney legt financiele gegevens en personeelsinformatie bloot
Verder lezen