Skip to main content

Telegram wijzigt privacybeleid, gaat gebruikersgegevens delen met autoriteiten

Telegram heeft zijn privacybeleid aangepast om het delen van IP adressen en telefoonnummers van verdachte criminelen met overheidsinstanties mogelijk te maken, een belangrijke verandering in zijn standpunt over privacy en het delen van gegevens.

Beleidswijziging als reactie op de arrestatie van de CEO

Na de arrestatie van CEO Pavel Durov in Frankrijk heeft Telegram een belangrijke wijziging doorgevoerd in zijn privacybeleid. Het platform zal nu gebruikersgegevens, waaronder IP adressen en telefoonnummers, delen met wetshandhavingsinstanties wanneer zij een geldig juridisch bevel voorleggen.

Voorheen werkte Telegram alleen samen met autoriteiten in zaken die te maken hadden met terrorisme, maar deze beleidswijziging is bedoeld om bredere criminele activiteiten op het platform aan te pakken.

Een bredere stap in de richting van regulering

Het nieuwe beleid komt als reactie op de toenemende kritiek dat Telegram criminele activiteiten zoals drugshandel, cybercriminaliteit en de verspreiding van kindermisbruikmateriaal heeft laten voortwoekeren.

Durov, die zich van oudsher verzet tegen verzoeken van de overheid om gegevens, merkte op dat deze veranderingen nodig waren om de integriteit van het platform te behouden voor zijn bijna een miljard gebruikers.

Hij benadrukte dat deze stap bedoeld is om illegale activiteiten aan banden te leggen en gebruikers te beschermen tegen misbruik van de functies van het platform.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt

Meer recente berichten

Bedrijfsleven beschermen tegen digitale aanvallen?
Verder lezen
Veilig databeheer, de Nederlandse oplossing
Verder lezen
Telegram wijzigt privacybeleid, gaat gebruikersgegevens delen met autoriteiten
Verder lezen
Vanwege nationale veiligheid verbod VS op auto s met Chinese en Russische technologie
Verder lezen
Wereldwijd cyber netwerk blootgelegd
Verder lezen
Datalek Disney legt financiele gegevens en personeelsinformatie bloot
Verder lezen
ANVR niet blij met gegevens die Spaanse autoriteiten van toeristen eisen
Verder lezen
VNG eist samenhangend beleid voor informatiebeveiliging
Verder lezen
Nieuwe normen voor informatiebeveiliging in de zorg
Verder lezen
AP legt Clearview boete op voor illegale dataverzameling voor gezichtsherkenning
Verder lezen