Skip to main content

NIS2 is een fundamentele stap voor het verbeteren van cyberbeveiliging

SANS Institute heeft het NIS2 Survey Report 2024 uitgebracht dat oplossingen biedt in de mate waarin organisaties in Europa vooraf zijn op de aanstaande implementatie van de Network and Information Security Directive, NIS2. Het rapport belicht de belangrijkste uitdagingen in de gevolg en uitvoerbare voor bedrijven die de nieuwe cyberbeveiligingsverordening moeten naleven.

We zullen niet eens moeten wachten tot het NIS2 onderdeel gaat importeren van de Nederlandse wetgeving, maar toch biedt het onderzoek slimme inzichten en advies voor organisaties die er zeker van willen zijn dat zij voldoen aan de vervangende regelgeving. Volgens het onderzoek zijn organisaties in en buiten Europa zich terdege bewust van de toenemende cyberdreigingen waarmee ze worden geconfronteerd. Bijna de helft van de respondenten, 47 procent, bevat het huidige dreigingsniveau als hoog en 37 procent als ernstig of kritiek. Desondanks hebben veel moeite bedrijven om voor de deadline volledig te voldoen aan de vereisten van NIS2.

Budgetbeperkingen obstakel, 37 procent

Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de organisaties NIS2 ziet als een positieve en geplande stap om de cyberbeveiliging te verbeteren, maar dat een aanzienlijk deel, 45 procent, worstelt met beperkte middelen en 37 procent noemt budgetbeperkingen als een belangrijk obstakel , zegt Dean Parsons, auteur van het rapport en ICS-OT cybersecurityexpert bij SANS Institute. Deze cijfers zijn de urgentie voor bedrijven om prioriteit te geven aan zowel personeelstraining als aan de fundamentele budgetten om van deze regelgeving te beschermen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De 5 meest gemaakte fouten in verwerkersovereenkomsten
: Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is het afsluiten van een verwerkersovereenkomst wanneer je persoonsgegevens door een externe partij laat verwerken. In de praktijk gaat dat echter nog vaak mis. Verwerkersovereenkomsten zijn te vaag, onvolledig of sluiten niet aan op de werkelijkheid. In deze blog lees je de vijf meest voorkomende fouten én hoe je ze voorkomt.
Veiligheid begint met inzicht: zo geef je kwetsbaarhedenbeheer vorm
Het is belangrijk om kwetsbaarheden niet ad hoc, maar structureel aan te pakken. Niet alleen binnen je eigen ICT-omgeving, maar ook daarbuiten. In deze blog leggen we uit wat kwetsbaarhedenbeheer is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het goed organiseert.
Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.

Meer recente berichten

Minister: politie gaat te lang bewaarde gegevens over burgers vernietigen
Verder lezen
De omgang met geheime informatie bij politie en NCTV
Verder lezen
Groot datalek bij Fontys: honderden gegevens en mails makkelijk toegankelijk
Verder lezen
Zwakke configuratie in Salesforce lokt cyberaanvallen uit
Verder lezen
Waarom serieuze investeringen in AP nodig blijven
Verder lezen
Nieuwe spionagewet: wat betekent dit voor bedrijven en HR?
Verder lezen
Privacy International eist openheid Britse overheid over iCloud-backdoor
Verder lezen
Zo ziet het industriële dreigingslandschap eruit
Verder lezen
Beleid e-mailarchivering Rijk aangescherpt om privacy-risicos
Verder lezen
Nederlandse WhatsApp-gebruikers in 2019 besmet met Pegasus-spyware
Verder lezen