Skip to main content

De belangrijkste security trends van 2025 die iedere bestuurder in de gaten moet houden

Welke trends en ontwikkelingen op het gebied van security hebben dit jaar de grootste impact op organisaties? Op basis van observaties en analyses van de beveiligingsexperts van Computest Security en de incident respons specialisten van dochterbedrijf Incide, zijn er 7 trends waar bestuurders zich bewust van moeten zijn en naar moeten handelen om een solide en duurzame cyberbeveiligingsstrategie te creeren.  

Toename van business email compromise aanvallen 

Hoewel organisaties de afgelopen jaren veel hebben geinvesteerd in security awareness, concluderen we dat Business Email Compromise, BEC, nog steeds een van de populairste aanvalsmethoden is. Cybercriminelen profiteren van CxO en Adversery in the Middle aanvallen, AitM, om financiele fraude te plegen. Deze aanvallen worden gevoed door het gebruik van deep fake technieken die imitatie en social engineering mogelijk maken. Nu AI steeds geavanceerder wordt, zal deze trend aanhouden en is het voor bedrijven essentieel hun beveiligingsmonitoring en maatregelen te versterken. 

Opvallende daling ransomware aanvallen    

In 2024 hebben we een duidelijke daling gezien in ransomware aanvallen. Deze trend werd voor het eerst zichtbaar na de escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraine. Met name vanaf 2022 zien we een afname van het aantal aanvallen die ook dit jaar zal voortduren. Een van de meer recente triggers die deze trend beinvloeden, is de inbreuk op een groot Russisch witwasnetwerk door de Russische autoriteiten, waardoor het witwassen van crypto in reguliere valuta veel ingewikkelder wordt. Daarnaast heeft de arrestatie van bepaalde Threat Actor operators een gevoel van onveiligheid gecreeerd onder ransomware groepen. Dit heeft geleid tot een afname van de activiteiten van grote spelers en een toename van aanvallen door lone wolves.  

Bij de ransomware aanvallen die plaatsvinden, zien we dat afpersing op basis van data de meest voorkomende focus is geworden. Aanvallers gebruiken een hit and run gebaseerde methode, waarbij ze beperkte hoeveelheden waardevolle gegevens stelen en veel druk uitoefenen om zo snel mogelijk te betalen. 

Opkomst van synthetische identiteitsfraude  

Synthetische identiteitsfraude, waarbij echte en valse informatie worden gecombineerd om nieuwe identiteiten te creeren, neemt duidelijk toe. Deze gecreeerde, valse identiteiten vallen vaak door de mazen van detectiesystemen en bieden cybercriminelen de kans om deze identiteiten te gebruiken voor leningen of zelfs voor het aanvragen van overheidsdiensten. Synthetische identiteitsfraude is een groeiende bedreiging voor financiele instellingen, overheden en ook retail en gezondheidszorgorganisaties die persoonlijke informatie verwerken om hun diensten te kunnen leveren.   

Verder lezen bij de bron

 

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Veiligheid begint met inzicht: zo geef je kwetsbaarhedenbeheer vorm
Het is belangrijk om kwetsbaarheden niet ad hoc, maar structureel aan te pakken. Niet alleen binnen je eigen ICT-omgeving, maar ook daarbuiten. In deze blog leggen we uit wat kwetsbaarhedenbeheer is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het goed organiseert.
Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.
Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.

Meer recente berichten

Ministeries getroffen door groot datalek
Verder lezen
Geavanceerde cyberdreigingen stijgen met 58 procent, vooral in Europa
Verder lezen
Britse NCSC komt met tijdspad voor migratie naar post quantum cryptografie
Verder lezen
Alarmerende toename van cyberaanvallen in detailhandel
Verder lezen
Negen uitdagingen die de digitale veiligheid in de ggz onder druk zetten
Verder lezen
Uw FG is niet activistisch
Verder lezen
AP deed in 2024 amper onderzoek op eigen initiatief ondanks eerdere beloftes
Verder lezen
Gevolgen Cyberbeveiligingswet voor gemeenten
Verder lezen
Barracuda telt al meer dan miljoen phishing as a service aanvallen in eerste twee maanden van 2025
Verder lezen
Slim en veilig omgaan met oude hardware is geen bijzaak meer
Verder lezen