Skip to main content

Dit is waarom NIS2 het moment is om uw storage oplossingen te herzien

NIS2, de nieuwe Europese richtlijn voor netwerk en informatiebeveiliging, roept vooral beelden op van firewalls en netwerkbeveiliging, maar storage is minstens zo belangrijk. De nieuwe richtlijn stelt strenge eisen aan data integriteit en beschikbaarheid, waardoor een frisse blik op uw storage oplossingen onvermijdelijk is.

Wat betekent NIS2 voor uw storage?

Veel bedrijven associeren de NIS2 richtlijn vooral met cybersecurity, zoals firewalls en netwerkbeveiliging, maar de impact van de richtlijn gaat veel verder. De eisen rondom data integriteit en beschikbaarheid raken de kern van hoe bedrijven hun gegevens opslaan en beheren. Het gaat om meer dan een technologische aanpassing, het gaat om een strategische herziening van uw storage oplossingen. NIS2 vereist dat organisaties hun data continu beschermen en beschikbaar houden. Concreet betekent dit:

  • Data integriteit waarborgen: Om te voorkomen dat data wordt gemanipuleerd of beschadigd, is het nodig om te kijken naar versleuteling en anomaly detection. Deze technologieen zorgen ervoor dat gegevens correct en onaangetast blijven.
  • Beschikbaarheid garanderen: Continuiteit is een van de speerpunten van NIS2. Functies zoals automatische back ups en high availability in uw storage oplossingen zorgen ervoor dat data altijd beschikbaar is, ook na storingen of incidenten.

Evalueer uw storage oplossing

Vanwege bovenstaande eisen is het voor veel bedrijven een noodzaak om kritisch te kijken naar hun huidige storage strategieen, van on premises tot cloud. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Veiligheid begint met inzicht: zo geef je kwetsbaarhedenbeheer vorm
Het is belangrijk om kwetsbaarheden niet ad hoc, maar structureel aan te pakken. Niet alleen binnen je eigen ICT-omgeving, maar ook daarbuiten. In deze blog leggen we uit wat kwetsbaarhedenbeheer is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het goed organiseert.
Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.
Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.

Meer recente berichten

Ministeries getroffen door groot datalek
Verder lezen
Geavanceerde cyberdreigingen stijgen met 58 procent, vooral in Europa
Verder lezen
Britse NCSC komt met tijdspad voor migratie naar post quantum cryptografie
Verder lezen
Alarmerende toename van cyberaanvallen in detailhandel
Verder lezen
Negen uitdagingen die de digitale veiligheid in de ggz onder druk zetten
Verder lezen
Uw FG is niet activistisch
Verder lezen
AP deed in 2024 amper onderzoek op eigen initiatief ondanks eerdere beloftes
Verder lezen
Gevolgen Cyberbeveiligingswet voor gemeenten
Verder lezen
Barracuda telt al meer dan miljoen phishing as a service aanvallen in eerste twee maanden van 2025
Verder lezen
Slim en veilig omgaan met oude hardware is geen bijzaak meer
Verder lezen