Skip to main content

Chinese hackers misbruiken SAP-kwetsbaarheid

Een aan China gelinkte, niet nader genoemde dreigingsactor met de codenaam Chaya\_004 is waargenomen bij het misbruiken van een recent bekendgemaakte beveiligingsfout in SAP NetWeaver.

Volgens een donderdag gepubliceerd rapport van Forescout Vedere Labs werd er een kwaadaardige infrastructuur ontdekt die waarschijnlijk verband houdt met de hackersgroep. Zij maken sinds 29 april 2025 gebruik van CVE-2025-31324 (CVSS-score: 10.0).

CVE-2025-31324 betreft een kritieke fout in SAP NetWeaver die aanvallers in staat stelt om remote code execution, RCE, uit te voeren door webshells te uploaden via een kwetsbaar /developmentserver/metadatauploader-eindpunt.

ReliaQuest waarschuwde als eerste voor deze kwetsbaarheid eind vorige maand, toen werd vastgesteld dat deze in de praktijk werd misbruikt door onbekende dreigingsactoren om webshells en het Brute Ratel C4 post-exploitatieplatform te plaatsen.

Cyberbeveiliging

Volgens Onapsis zijn wereldwijd honderden SAP-systemen getroffen door aanvallen, verspreid over verschillende sectoren en geografische locaties, waaronder energie- en nutsbedrijven, productie, media en entertainment, olie en gas, farmaceutica, detailhandel en overheidsorganisaties.

Het beveiligingsbedrijf stelde vast dat al sinds 20 januari 2025 verkenningsactiviteiten plaatsvonden, waarbij werd getest met specifieke payloads op deze kwetsbaarheid in hun honeypots. Succesvolle plaatsing van webshells werd waargenomen tussen 14 en 31 maart.

Google-dochter Mandiant, die ook betrokken is bij incidentrespons, heeft bewijs dat de eerste bekende exploitatie plaatsvond op 12 maart 2025.

In de afgelopen dagen zouden meerdere dreigingsactoren gebruik zijn gaan maken van deze kwetsbaarheid om op opportunistische wijze kwetsbare systemen aan te vallen met webshells of zelfs cryptovaluta te delven.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen
Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen